EXKLUZÍVNE: Ďalšie podrobnosti o smrteľnom pracovnom úraze v továrni v Sládkovičove

NETKY.SK • 29 Júl 2013, 15:55 • 2 min
EXKLUZÍVNE: Ďalšie podrobnosti o smrteľnom pracovnom úraze v továrni v Sládkovičove

SLÁDKOVIČOVO – Prinášame vám ďalšie informácie o smrteľnom pracovnom úraze, ktorý sa stal včera v továrni na výrobu oceľových kordov v Sládkovičove.

slovakia

left justify in out

Ako sme vás už včera informovali (článok si môžete prečítať TU), v továrni na výrobu oceľových kordov v Sládkovičove utrpel zamestnanec smrteľný pracovný úraz. Hovorca spoločnosti Jozef Daniel pre Netky poskytol ďalšie informácie o tomto hroznom nešťastí. „Marián (†46) z Nitry počas dennej zmeny obsluhoval pracovný stroj, na ktorom sa objavila porucha. Počas manipulácie so strojom došlo k nečakanému posunu časti zariadenia, ktorá vážne zranila pracovníka v oblasti brušnej dutiny. Kolega zraneného Mariána okamžite zareagoval a poskytol mu prvú pomoc. V tej chvíli už na operačnom stredisku záchrannej služby prijali tiesňové volanie a rýchla záchranná služba vyrazila do továrne. Do príchodu zdravotníkov zraneného Mariána resuscitovali, poskytli mu umelé dýchanie a masáž srdca. Po príchode záchranky sa však už ani odborným medicínskym pracovníkom nepodarilo Mariána priviesť k vedomiu a ten vo fabrike skonal. Marián pracoval v továrni od augusta minulého roku a bol považovaný za zručného pracovníka s adekvátnym vzdelaním a praxou.“ Podľa jeho slov, je spoločnosť v kontakte s rodinou a sú pripravení poskytnúť podporu pozostalým v spolupráci s tímom krízovej intervencie Modrý anjel.

POZOSTALÍ DOSTANÚ KOMPENZÁCIU

„Naša spoločnosť má poistenie zamestnancov, ktoré pokrýva krízové situácie alebo pracovné úrazy. Rodina nebohého Mariána dostane od spoločnosti štandardnú kompenzáciu, ktorá vyplýva z tohto poistenia, ktorej ďalšie podrobnosti by som už nechcel konkretizovať,“ dodal hovorca Jozef Daniel.

PRÍPAD VYŠETRUJE AJ NÁRODNÝ INŠPEKTORÁT PRÁCE

Prípadom sa zaoberá polícia v spolupráci s Národným inšpektorátom práce a taktiež aj odborný súdny znalec. Inšpekcia zahájila šetrenie priamo na mieste nešťastia, kde skúmala technické zariadenie, ktoré privodilo smrteľné zranenie pracovníkovi továrne a tak isto aj funkčnosť zariadenia. Okrem toho preveruje aj firemné predpisy o Bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP) ako aj dokumenty o školeniach samotných pracovníkov. Závery šetrenia budú známe najneskôr do 30 dní. „Po tomto nešťastí sme okamžite zastavili produkciu a všetkých zamestnancov sme sústredili do firemnej kantíny, kde sme im oznámili túto hroznú správu, keďže naša spoločnosť preferuje otvorené a transparentné jednanie so zamestnancami. Následne sme všetkým zamestnancom dali na zvyšok dňa voľno, nakoľko dopad takejto udalosti mohol privodiť ďalšie úrazy alebo niečo podobné. V prípade potreby sme schopní poskytnúť zamestnancom pomoc, keďže na našom personálnom oddelení sú pripravení pristúpiť k osobným konzultáciám s každým zamestnancom, ktorý o to požiada,“ dodal Jozef Daniel.

PRACOVNÉ STROJE TOHTO TYPU ODSTAVILI

Samotné pracovné stroje tohto typu boli odstavené a momentálne sa na nich nepracuje. Opätovné zaradenie do prevádzky bude zvážené po výsledkoch šetrenia, či sa nejedná o nejakú masovú výrobnú závadu alebo chybu na zariadení. „Všetky pracovné zariadenia tohto typu sme až do skončenia vyšetrovania odstavili a umiestnili ich do karantény, aby sme predišli podobným nehodám v prípade, že by na nich bola nejaká výrobná závada alebo chyba. V doterajšej histórii je to vôbec po prvýkrát čo sa niečo podobné stalo a je to prvý smrteľný pracovný úraz v našej spoločnosti od jej vzniku na Slovensku. Tieto poloautomatické zariadenia sú vyrábané na základe vlastného dizajnového návrhu spoločnosti Bekaert a používajú sa aj vo väčšinovej výrobe. Všetky súčasti zariadenia sú certifikované a skladajú sa podľa požiadaviek ich prevádzky,“ povedal Jozef Daniel a vysvetlil technologickú stránku pracovných strojov spoločnosti.

O SPOLOČNOSTI BEKAERT

Nadnárodná spoločnosť Bekaert je svetovým lídrom v oblasti transformácie drôtov a technológií povrchových úprav, ako aj výroby oceľových kordov a bola založená ešte v roku 1880 v Belgicku. Spoločnosť operuje v 120 krajinách sveta a celkovo zamestnáva viac ako 27.000 zamestnancov. Na Slovensku pôsobí od roku 2001, kedy sa spustil projekt Zelená lúka a v Sládkovičove vyrástla prvá továreň na výrobu oceľových kordov. V roku 2003 sa v bývalej Drôtovni v Hlohovci vybudovala ďalšia fabrika a tu sa nachádza aj slovenské ústredie. Celkove Bekaert zamestnáva na Slovensku zhruba 2.000 ľudí a z toho asi 600 v Sládkovičove.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies