Exkancelár Schröder vraj tiež pracoval na prepustení Chodorkovského

NETKY.SK • 21 December 2013, 17:38 • 2 min
Exkancelár Schröder vraj tiež pracoval na prepustení Chodorkovského

MOSKVA - Podľa nemenovaných zdrojov boli prostredníkmi rozhovorov bývalý nemecký kancelár G. Schröder a vplyvný nemecký podnikateľ.

slovakia

left justify in out

Tajné rokovania medzi Vladimirom Putinom a Michailom Chodorkovským o prepustení tohto bývalého ropného magnáta na slobodu trvali niekoľko rokov. Sprostredkovali ich významné postavy z Nemecka, informovala dnes ruská televízia Dožď.

Televízny kanál s odvolaním sa na nemenované zdroje informoval, že prostredníkmi rozhovorov boli bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder a vplyvný nemecký podnikateľ Hans-Joachim Körber.

Prepustenie Chodorkovského je podľa názoru niekdajšieho šachového šampióna a významnej osobnosti ruskej opozície Garriho Kasparova predovšetkým zásluha nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. "Jej tlak zohral rozhodujúcu úlohu - dosiahla ešte viac ako Američania," uviedol dnes pre internetové vydanie nemeckého magazínu Focus.

Kasparov vyjadril súčasne nádej, že Angela Merkelová bude nasledovať nemeckého prezidenta Joachima Gaucka a podobne ako on nepocestuje na blížiace sa ZOH v Soči.

"To by bol ťažký úder pre (ruského prezidenta Vladimira) Putina. Ak popri (americkom prezidentovi Barackovi) Obamovi, ktorý už svoju absenciu avizoval, bude chýbať aj Merkelová, bude to celé dôležitým signálom," mienil ruský opozičný líder. On osobne neverí za vlády Vladimira Putina v uvoľnenie.

"Na všeobecnej situácii sa nič nezmenilo. Mnohí nevinní ešte sedia, naďalej sa zrodia nespravodlivé rozsudky, justícia už na tom pracuje," cituje Kasparova tlačová agentúra DPA.

Nemecká vláda v piatok ocenila aj úsilie Hansa-Dietricha Genschera, ktorý v roku 1992 odišiel do dôchodku z postu nemeckého ministra zahraničných vecí, za jeho zákulisné lobovanie v prospech Chodorkovského. Genscher uviedol, že s Putinom sa stretol dvakrát na rozhovoroch o Chodorkovskom. Dodal, že sa prípadu ujal z "humanitárnych dôvodov", keď ho o to požiadali Chodorkovského právnici.

Agentúra RIA Novosti pripomenula, že šéf Kremľa v piatok omilostil Chodorkovského po vyše desiatich rokoch strávených vo väzení za daňové úniky a podvody. Chodorkovskij hneď po prepustení odcestoval do Nemecka a oznámil, že Putina požiadal o milosť z rodinných dôvodov. Poprel však, že by v žiadosti o milosť priznal svoju vinu. Obvinenia voči svojej osobe stále považuje za politicky motivované.

Putin uviedol, že Chodorkovskému sa rozhodol udeliť milosť po prijatí jeho žiadosti, kde písal o zhoršujúcom sa zdraví svojej matky. Podľa Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova podanie žiadosti o milosť znamená, že Chodorkovskij priznal vinu za svojej skutky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies