Existujú dôkazy o mučení väzňov al-Asadovým režimom

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 13:35 • 2 min
Existujú dôkazy o mučení väzňov al-Asadovým režimom

BEJRÚT – Tím organizácie Human Rights Watch (HRW) našiel dôkazy o mučení väzňov v sýrskom meste ar-Rakka, keď bolo v rukách jednotiek režimu prezidenta Baššára al-Asada.

slovakia

left justify in out

Pracovníci HRW objavili ešte v apríli, mesiac po obsadení mesta povstaleckými silami, viaceré dokumenty a nástroje na mučenie v celách a vypočúvacích miestnostiach vo vládnych zadržiavacích centrách. Ich zistenia sú v súlade s výpoveďami bývalých väzňov, ktorí tvrdili, že ich vládne sily mučili. HRW o tom informovala v piatkovom vyhlásení.

Organizácia popisuje jednotlivé nástroje na mučenie, medzi ktorými bolo aj niečo ako škripec, ktorým väzňov bolestivo naťahovali. Ďalšie zariadenia využívali na týranie elektrický prúd. “Vieme, že väzňom to ešte stále robia,” povedala jedna z členiek tímu HRW Lama Fakihová a opozičnú mestskú radu v ar-Rakka vyzvala, aby nájdené dôkazy o mučení zachovala. Podľa HRW vládne bezpečnostné sily zadržiavajú na rôznych miestach v Sýrii desaťtisíce ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies