Existuje spojitosť medzi vakcínami spoločnosti AstraZeneca a krvnými zrazeninami? Predstaviteľ Európskej liekovej agentúry tvrdí, že áno

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 14:44 • 2 min
Existuje spojitosť medzi vakcínami spoločnosti AstraZeneca a krvnými zrazeninami? Predstaviteľ Európskej liekovej agentúry tvrdí, že áno

Popredný úradník Európskej liekovej agentúry uviedol, že existuje súvislosť vakcíny AstraZeneca s krvnými zrazeninami. Zatiaľ však nevedia, čo túto reakciu spôsobuje.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predstaviteľ Európskej liekovej agentúry údajne povedal novinám, že čoskoro bude vydané vyhlásenie k tejto otázke.  Povedal,  že existuje súvislosť medzi vakcínou AstraZeneca a zriedkavou formou krvnej zrazeniny. "Podľa môjho názoru to teraz môžeme povedať, je zrejmé, že existuje súvislosť s vakcínou. Stále však nevieme, čo spôsobuje túto reakciu,“ uviedol pre taliansky denník Il Messaggero šéf vakcín EMA Marco Cavaleri.

 

img

 

Európska lieková agentúra minulý týždeň uviedla, že očakáva vydanie „aktualizovaného odporúčania“ k vakcíne počas stretnutia bezpečnostného výboru, ktoré sa začína dnes a pokračuje až do piatku. Nemecko, Taliansko, Francúzsko, Španielsko a Holandsko v poslednom čase až do rozhodnutia agentúry obmedzili očkovanie vakcínou anglicko-švédskej spoločnosti na staršie vekové skupiny, zatiaľ čo správy z Veľkej Británie z pondelka naznačujú, že Veľká Británia uvažuje o podobnom obmedzení. Britská výkonná riaditeľka Dr. June Raine však uviedla, že ešte nebolo rozhodnuté, a vyzvala ľudí, aby sa naďalej nechali očkovať. “O regulačných opatreniach zatiaľ nebolo rozhodnuté,” uviedla.

 

"Zdá sa, že tieto mozgové trombózy s nedostatkom krvných doštičiek sú hlavnou udalosťou prešetrovania. V najbližších hodinách si povieme, že spojenie existuje, ale musíme pochopiť, ako sa to deje,“ povedal Cavaleri. Podľa portálu independent.co.uk na otázku, či je pomer rizika a prínosu stále v prospech vakcíny, odpovedal „áno“, odpovedal však, že je potrebné skúmať účinky na rôzne vekové skupiny „podrobnejšie“"Bude potrebné vyvinúť starostlivé úsilie, aby sa zistilo, či je pomer rizika a prínosu vakcíny v prospech všetkých vekových skupín," dodal Cavaleri.

 

img

 

Podľa hodnotenia tlačovej agentúry Reuters úmrtia na koronavírus na celom svete v utorok prekročili hranicu 3 miliónov. Niekoľko európskych krajín zažíva tretiu vlnu vírusu, čo zvyšuje tlak na ich už aj tak slabnúce očkovacie programy.


Profesor Neil Ferguson londýnskej Imperial College, povedal pre BBC, že zrazeniny vyvolávajú otázky, či by sa mladí ľudia mali nechať zaočkovať. "Existuje čoraz viac dôkazov o tom, že existuje zvlášť zriedkavé riziko spojené najmä s vakcínou AstraZeneca, ktoré však môže byť spojené s nižšou úrovňou iných vakcín, týchto neobvyklých krvných zrazenín s nízkym počtom krvných doštičiek. Zdá sa, že riziko súvisí s vekom, mohlo by to byť aj tak, že sa to týka konkrétne jedného pohlavia," povedal Ferguson.

 

img

 

Prečítajte si tiež: V Británii zaznamenali 30 prípadov krvných zrazenín, naďalej však odporúčajú používanie vakcíny AstraZeneca

 

Európsky regulačný orgán ešte minulý týždeň trval na tom, že „príčinná súvislosť s vakcínou nie je dokázaná“, a naďalej odporúčal, aby ľudia využili príležitosť dať sa zaočkovať.„Agentúra EMA je toho názoru, že výhody vakcíny AstraZeneca v prevencii proti Covid-19, s tým spojené riziko hospitalizácie a úmrtia, prevyšujú riziká vedľajších účinkov,“ uviedla agentúra vo vyhlásení zverejnenom 31. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies