Existuje reálne riziko bankrotu Cypru, varuje agentúra S&P

NETKY.SK • 20 Február 2013, 12:37 • 2 min
Existuje reálne riziko bankrotu Cypru, varuje agentúra S&P

Existuje reálne riziko bankrotu Cypru, varuje agentúra S&P

slovakia

left justify in out

img

Podľa ratingovej agentúry Standard & Poor's (S&P) existuje reálne riziko, ktoré narastá, že Cyprus sa dostane do platobnej neschopnosti.

A to predovšetkým v prípade, ak štáty eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF) neposkytnú krajine finančnú pomoc, informovala agentúra Reuters.


Pravdepodobnosť, že S&P v roku 2013 opäť zníži rating Cypru, ktorý je na úrovni CCC+, je jedna ku trom, uviedla ratingová agentúra. Závisí to predovšetkým od toho, či sa krajine podarí zabezpečiť záchranný úver z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) alebo od MMF. Ak sa to Cypru nepodarí, vláda nebude mať "príliš veľa možností okrem reštrukturalizácie finančných záväzkov," uviedol analytik S&P Moritz Kraemer. Dodal, že agentúra môže znížiť rating Cypru aj v prípade, ak bude predpokladať, že cyperská vláda nedokáže splniť podmienky finančnej pomoci.

S&P varovala, že stále existuje riziko nákazy, ktorá by mohla v prípade zhoršenia situácie na Cypre zasiahnuť ďalšie krajiny eurozóny, aj keď cyperský bankový sektor má inú štruktúru ako grécky. To podľa agentúry bude motivovať politikov eurozóny, aby našli riešenie pre Cyprus. Problémy Cypru by totiž mohli podkopať terajšiu stabilizáciu v ostatných okrajových krajinách eurozóny.

Podľa S&P sa pravdepodobnosť, že Grécko opustí eurozónu z dôvodu platobnej neschopnosti, od vlaňajška znížila a pravdepodobnosť, že menovú úniu opustí iná krajina, je "ešte menšia".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies