Existencia KDH je spojená so zápasom o demokraciu a slobodu

NETKY.SK • 17 Február 2014, 11:25 • 2 min
Existencia KDH je spojená so zápasom o demokraciu a slobodu

BRATISLAVA – Existencia KDH je podľa predsedu hnutia Jána Figeľa spojená s generačným zápasom o demokraciu, slobodu, právny štát a európsku perspektívu. KDH si dnes pripomína 24 rokov od ustanovujúceho snemu.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Figeľ dnes pre agentúru SITA, Slovensko je dnes pred križovatkou diaľničného typu, ktorou sú prezidentské voľby. V nich podľa neho záleží, či bude upevnená vláda jednej strany, ktorá je experimentom a výnimočnou situáciou vďaka predčasným voľbám a zbytočnému pádu vlády Ivety Radičovej, alebo sa bude znovu vytvárať istá vyváženosť a pluralita, kontrola moci. „KDH vznikalo, keď tu bola totalitná vláda jednej strany. Výzva na zakladanie kresťanskodemokratických klubov bola publikovaná v novembri 1989. V našich koreňoch je teda zakomponované obdobie a skúsenosť so zápasom o pluralitu, vládu práva a moc, ktorá rešpektuje nielen základné ľudské práva, ale aj politiku ako službu verejnému záujmu. Toto je dnes opäť v stávke, keď Smer-SD upevňuje svoju moc nielen v parlamente a vo vláde, ale aj v dôležitých kontrolných inštitúciách štátu,“ vyhlásil Figeľ.

Založiť stranu, alebo premenovať, či rozbiť je podľa Figeľa jednoduchšie ako obnovovať a rozvíjať osvedčené a tradičné strany. V prvom prístupe je podľa neho destabilizácia, trieštenie a oslabovanie Slovenska. V rozvíjaní je náročný proces spájania, dozrievania, spolupráce a napredovania. „KDH je dnes zrelšie ako mnohé iné subjekty. Chceme túto zrelosť ponúkať v spolupráci s ostatnými, aby Slovensko mohlo čerpať nádej na pozitívne zmeny, na riešenie mnohých otázok ekonomických, finančných, ale aj spoločenských,“ povedal s tým, že kresťanská demokracia je veľmi dôležitou súčasťou politického spektra. Je podľa neho veľmi dôležitou silou pre vytváranie nádeje v 21. storočí, že bude ľudskejšie a solidárnejšie, ako bolo 20. storočie. 

KDH dnes organizuje slávnostné stretnutie, na ktoré sú pozvaní predstavitelia a priatelia KDH. Prísť majú predsedovia partnerských strán Béla Bugár a Pavol Frešo, z Čiech predseda KDÚ-ČSL a český vicepremiér Pavel Bělobrádek. „Takéto stretnutie má svoju hodnotu nielen ako reflexia na minulosť, ale aj ako výraz spolupatričnosti a odhodlania pre ďalšiu cestu. KDH vždy bolo otvorené pre spoluprácu s programovo a hodnotovo blízkymi stranami. Bolo otvorené pre ľudí dobrej vôle,“ dodal Figeľ. 

Dnes uplynie 24 rokov od ustanovujúceho snemu hnutia, ktorý sa konal v Nitre. KDH je jedinou stranou na Slovensku, ktorá ako parlamentná strana pôsobí nepretržite od prvých slobodných volieb v roku 1990. Kresťanskodemokratické kluby začali vznikať už v novembri 1989, keď bola zverejnená výzva na ich zakladanie. Preto vznikali najprv miestne kluby, ktorých zástupcovia 17. februára 1990 v Nitre schválili názov a stanovy a zvolili prvé vedenie hnutia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies