Eximbanka podpísala v Iráne memorandum o porozumení

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 11:49 • 2 min
Eximbanka podpísala v Iráne memorandum o porozumení

BRATISLAVA/TEHERÁN - Zmiernenie rizika pri podpore slovenských exportérov do Iránu, pokračovanie v rozvoji hospodárskej spolupráce a v hľadaní nových možností pre rozvoj priamych kontaktov podnikateľov oboch krajín.

slovakia

left justify in out

To je cieľom memoranda o porozumení, ktoré v utorok (7.3.) v Teheráne podpísal generálny riaditeľ Eximbanky SR Dušan Keketi s viceministrom hospodárstva a financií a predsedom Organizácie pre investície, hospodársku a technickú pomoc Iránu Mohammadom Khazaeim.

 

Išlo o súčasť viacdňovej pracovnej návštevy podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho, ministra financií Petra Kažimíra a ministra hospodárstva Petra Žigu v Iráne. 

 

Jednou z jej hlavných tém bol rozvoj vzájomných vzťahov v oblasti vedy, výskumu, inovácií, technológií či vzdelávania a možnosť výmeny našich vedcov a výskumníkov za spolupráce ministerstva školstva či Slovenskej akadémie vied (SAV). Ďalšou diskutovanou témou bola vzájomná výmena študentov, nakoľko od januára 2017 je Irán opäť zaradený na zoznam krajín, ktoré sa môžu uchádzať o štipendiá na Slovensku.

 

Súčasťou slovenskej delegácie bola aj podnikateľská misia Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), s cieľom nadviazania na otvorené projekty, podporu prebiehajúcich rokovaní a predstavenia slovenských podnikateľov v priemyselnej oblasti severného Iránu.

 

Vstup na iránsky trh môže pre slovenské firmy znamenať preniknutie aj na ďalšie trhy v tomto regióne, ktoré Irán ako regionálna veľmoc reprezentuje a spoločne predstavujú potenciál približne 400 miliónov ľudí. Eximbanka SR vznikla v roku 1997 a jej zakladateľom je štát. Táto špecializovaná finančná inštitúcia spája v sebe bankové a poisťovacie činnosti s cieľom podpory exportu.

 

Jej úlohou je zlepšiť hospodársku výmenu SR so zahraničím a zvýšiť konkurencieschopnosť slovenských výrobcov na zahraničných trhoch. Dlhodobo spolupracuje s partnerskými exportno-úverovými agentúrami podobného zamerania z celého sveta. Má pritom podpísaných viac ako 60 dohôd o spolupráci s inštitúciami z 30 krajín. 

 

TASR o tom informoval odbor biznis developmentu a marketingu Eximbanky SR.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies