Exilový prezident Hádí sa vrátil do Adenu, aby zjednotil sily lojálne voči nemu

NETKY.SK • 17 November 2015, 09:35 • 2 min
Exilový prezident Hádí sa vrátil do Adenu, aby zjednotil sily lojálne voči nemu

ADEN - Jemenský exilový prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí priletel dnes do prístavného mesta Aden na juhu Jemenu. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z adenského letiska.

slovakia

left justify in out

Ide už o druhú návštevu medzinárodne uznávaného prezidenta v Adene od júla, keď vojenská koalícia arabských štátov vedená Saudskou Arábiou vytlačila z mesta šiitských povstalcov húsíov a ich miestnych spojencov. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho sa Hádí v Jemene zdrží, resp. či jeho návšteva znamená aj trvalý návrat do krajiny. Nemenovaný predstaviteľ z prezidentského úradu však uviedol, že prezident do Jemenu prišiel, aby pomohol zjednotiť sily lojálne voči nemu. Má tiež dohliadať na vojenskú operáciu zameranú na znovudobytie mesta Taíz, kde pri aktuálnych bojoch zahynulo už vyše 1600 ľudí.


"Stretne sa tiež s armádnymi dôstojníkmi, aby posúdil bezpečnostnú situáciu a dohliadol na zjednotenie síl odporu s armádnymi a bezpečnostným zložkami," doplnil. Boje v Jemene sa zintenzívnili koncom marca, odkedy sa postup jemenských šiitských povstalcov, známych ako húsíovia, snaží zvrátiť koalícia sunnitských krajín pod vedením Saudskej Arábie. Počas prvých siedmich mesiacov bojov zahynulo v konflikte už prinajmenšom 5700 Jemenčanov, uviedol Reuters. Dodal, že napriek malým úspechom koalície a takmer každodenným náletom z jej strany, aj naďalej ostáva väčšina Jemenu v rukách húsíov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies