Exilová vláda v Jemene ohlásila oslobodenie provincie Aden z rúk povstalcov

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 10:54 • 2 min
Exilová vláda v Jemene ohlásila oslobodenie provincie Aden z rúk povstalcov

ADEN - Jemenská exilová vláda vyhlásila dnes strategicky významný prístav Aden na juhu krajiny za oslobodené mesto. Stalo sa tak po niekoľkodňových bojoch, v ktorých sa podarilo šiitských povstalcov vytlačiť z takmer celého Adenu, oznámila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Blahoželáme obyvateľom Adenu aj celej Jemenskej republiky k tomu, čo sa podarilo v posledných dvoch dňoch ... Vláda oznamuje oslobodenie Adenskej provincie," vyhlásil prostredníctvom Facebooku viceprezident Chálid Baháh, zastupujúci jemenskú exilovú vládu s dočasným sídlom v saudskoarabskom Rijáde. Podľa správ miestnych obyvateľov a bojovníkov provládnych milícií, podporovaných Saudskou Arábiou, menej intenzívne boje stále pokračujú v obvode Tawáhí na západe mesta, ktorý je jednou z posledných povstaleckých bášt v Adene.

 

Do Adenu už vo štvrtok pricestovala prvá skupina jemenských exilových ministrov a vysokopostavených predstaviteľov tajných služieb. Miestni provládni bojovníci predtým vytlačili povstalcov z tamojšieho letiska a hlavného prístavu. Obe strany zvádzajú boje o Aden už od marca tohto roku, keď ho začali obliehať povstalci a vyhnali z neho vládu medzinárodne uznaného prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Tá sa následne uchýlila do saudskoarabského exilu.

 

Podľa údajov OSN si prebiehajúca občianska vojna v Jemene vyžiadala už najmenej 3500 životov. Tento počet zahŕňa aj obete leteckých útokov na podporu Hádího vlády, ktoré vedie medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie. V dôsledku konfliktu je na humanitárnu pomoc odkázaných viac ako 20 z 25 miliónov obyvateľov Jemenu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona