Exhumáciie Romanovovcov by čoskoro mohli pokračovať

NETKY.SK • 26 Október 2015, 18:44 • 2 min
Exhumáciie Romanovovcov by čoskoro mohli pokračovať

PETROHRAD - Po septembrovej exhumácii telesných pozostatkov ruského cára Mikuláša II. a jeho manželky Alexandry Fiodorovny s cieľom určiť, či časti tiel objavené pred ôsmimi rokmi patria dvom z ich piatich detí, by sa najskôr v polovici novembra malo začať aj s exhumáciou pozostatkov cárovho otca Alexandra III. (1845-1894).

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Interfax a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na zdroje z prostredia vyšetrovateľov.

 

Prvé skúmanie autentickosti telesných pozostatkov cárskej rodiny sa po viac ako 15 rokoch skončilo v roku 2009 bez významnejšieho pokroku. O rok neskôr ruská justícia označila tento postup za nezákonný. Nové vyšetrovanie iniciovala ruská pravoslávna cirkev aj s ohľadom na fakt, že členovia cárskej rodiny boli vyhlásení za svätých a uctievanie nepravých relikvií považuje ruské pravoslávie za svätokrádež.

 

Mikuláša II., jeho manželku a ich päť detí zastrelili 17. júla 1918 v Jekaterinburgu boľševickí revolucionári. Telesné pozostatky rodičov a ich troch dcér sa našli v masovom hrobe v tomto meste v roku 1991.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona