Exhumácia generála Franca bola najvyšším súdom pozastavená

NETKY.SK • 4 Jún 2019, 15:32 • 2 min
Exhumácia generála Franca bola najvyšším súdom pozastavená

MADRID - Exhumácia pozostatkov bývalého španielskeho diktátora generála Francisca Franca, ktorá sa mala konať na budúci týždeň, bola španielskym najvyšším súdom počas dnešného dňa pozastavená. So správou prišla agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Už minulý rok v septembri sa španielsky parlament postaral o tom, aby exhumácia španielskeho generála prebehla. Vláda je však názoru, aby sa zabalzamované telo prenieslo z mauzólea v Údolí padlých pri Madride na verejný cintorín na predmestí španielskej metropoly.

 

 

Francova rodina s tým však absolútne nesúhlasí, a preto sa obrátila na najvyšší súd. Počas dnešného dňa bola teda samotná exhumácia pozastavená, pokým sa celý prípad nevyrieši. Rozhodnutie sudcov bolo jednomyseľné. Podľa ich názoru by vykonanie exhumácie a prípadné následné rozhodnutie v prospech generálových príbuzných mohlo narušiť dôveru verejnosti v štátne inštitúcie.

 

img

 

Francisco Franco vládol tvrdou rukou od konca španielskej občianskej vojny (1936 - 1939) až do svojej smrti v roku 1975. Vláda chce, aby bol pochovaný na madridskom cintoríne Mingorrubio El Pardo, kde odpočíva aj generálova manželka Carmen. Bývalého diktátora tam mali uložiť do hrobu 10. júna bez prítomnosti médií. Kedy a či sa tak vôbec stane, nateraz nie je jasné.

 

 

Nový premiér Španielska Pedro Sánchez vidí presun Francových pozostatkov ako jednu zo svojich priorít. V súčasnej dobe však musí riešiť aj zostavovanie novej vlády, z dôsledku predčasných májových parlamentných volieb. 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies