EXEKÚTORI: Vlani sa na Slovensku predalo 97 nehnuteľností na bývanie

NETKY.SK • 8 Február 2014, 15:35 • 2 min
EXEKÚTORI: Vlani sa na Slovensku predalo 97 nehnuteľností na bývanie

BRATISLAVA - Počet nehnuteľností, predaných exekúciami, tvorí zlomok v porovnaní s dražobnými spoločnosťami.

slovakia

left justify in out

V rámci exekučných konaní sa vlani na Slovensku predalo 97 nehnuteľností, určených na bývanie. V prípade ďalších 78 exekúcií došlo k predaju spoluvlastníckeho podielu v nehnuteľnostiach určených na bývanie. Ostatných nehnuteľností predali exekútori spolu 369. Údaje dnes zverejnila Slovenská komora exekútorov (SKE).

„Tieto nízke čísla jasne dokazujú, že exekútori sú nesprávnym terčom v boji proti úžere,“ povedal dnes prezident SKE Miroslav Paller.

Parlament tento týždeň posunul do druhého čítania balík zákonov proti úžere, ktorým sa opäť mení Exekučný poriadok a exekútorom prináša nové obmedzenia v ich činnosti. SKE verí, že poslanci v rámci druhého čítania tieto návrhy upravia, aby nedochádzalo k ďalšiemu znižovaniu vymožiteľnosti práva.

„V parlamentnej rozprave k balíku zákonov proti úžere zaznelo, že došlo k predaju tisícok nehnuteľností určených na bývanie. Zo štatistiky SKE však jasne vyplýva, že prostredníctvom exekúcií sa predal len zlomok týchto nehnuteľností. Zvyšok teda museli tvoriť predaje prostredníctvom dražobných spoločností,“ doplnil Paller. Zdôraznil, že kým exekútori sú verejnými činiteľmi a každý ich krok musí odobriť súd, kontrola činnosti dražobných spoločností takmer neexistuje.

V rámci balíka zákonov proti úžere prešlo v prvom čítaní pravidlo, že pri sume pohľadávky neprevyšujúcej 2000 eur nie je možné vykonať exekúciu predajom nehnuteľnosti. Exekútori však žiadajú, aby sa toto ustanovenie týkalo len fyzických osôb a len nehnuteľností, v ktorých má občan trvalý alebo prechodný pobyt. „Exekútori neradi pristupujú k exekúcii predajom nehnuteľnosti, niekedy však nie je iná možnosť, ako naplniť oprávnené nároky veriteľa. Nie je dôvod, prečo by napríklad exekúciou nevyužívaného poľnohospodárskeho pozemku nemohli byť uhradené záväzky dlžníka,“ dôvodí Paller.

V prípade, že sa zmena nebude týkať len fyzických osôb, môže sa úplne obrátiť proti zámeru predkladateľov, ktorým ide najmä o väčšie práva spotrebiteľov. „Ak by spotrebiteľ vymáhal napríklad nevyplatenú reklamáciu od právnickej osoby, nižšiu ako 2000 eur, jeho nároky by nesmeli byť uspokojené povedzme exekúciou sídla spoločnosti či jej garáže. Nepoctivá firma však iný majetok mať nemusí a pre bežného občana môže suma blížiaca sa k 2000 eurám zásadne ovplyvniť jeho životnú úroveň,“ vysvetlil.

Exekútori vnímajú ohraničenie drobnej pohľadávky do sumy 2000 eur ako krok na ochranu spotrebiteľa pred exekúciou jeho nehnuteľnosti, nemal by sa však podľa nich vzťahovať na tých, ktorí majú množstvo exekúcií, ale žiadna neprevyšuje spomenutú sumu.

Parlament posunul do druhého čítania sériu zmien poslancov Smeru-SD Antona Martvoňa a Otta Brixiho, ktoré majú zabrániť úžerníckym praktikám. Medzi najpodstatnejšie zmeny patrí definícia úžery aj v Občianskom zákonníku a stanovenie maximálnej odplaty za poskytnutie úveru. Tá by nemala prevyšovať dvojnásobok priemernej úrokovej sadzby bankových služieb, ktoré sa v danom odvetví poskytujú. Novinkou má byť aj povinnosť poskytovať spotrebiteľské úvery výhradne bezhotovostnou formou. Zmeny by sa mali dotýkať aj poskytovateľov nebankových služieb, ktorí budú musieť mať čistý štít voči Slovenskej obchodnej inšpekcii i ďalším orgánom štátnej správy. Zmluva, ktorá bude uzavretá a bude mať znaky úžery, bude neplatná.
Komora sa podľa Pallera stotožňuje so zámerom definovania úžery a stanovenia maximálnej odplaty za úver a víta každý návrh, ktorý občanom a spotrebiteľom pomáha v boji proti úžerníkom a nekalým obchodným praktikám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies