Exekutíva EÚ vyšetruje daňové výhody spoločnosti McDonald's v Luxembursku

NETKY.SK • 3 December 2015, 12:55 • 2 min
Exekutíva EÚ vyšetruje daňové výhody spoločnosti McDonald's v Luxembursku

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že začala formálne vyšetrovanie daňového zaobchádzania v Luxembursku so spoločnosťou McDonald's.

slovakia

left justify in out

Podľa predbežného posúdenia Luxembursko poskytlo prostredníctvom záväzného daňového stanoviska spoločnosti McDonald's výhodné daňové zaobchádzanie v rozpore s pravidlami štátnej pomoci EÚ.

 

Komisia posúdi najmä to, či sa luxemburské orgány selektívne odchýlili od ustanovení vnútroštátnych daňových právnych predpisov a zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia medzi Luxemburskom a USA, čím by poskytli McDonald's výhodu, ktorú nemali k dispozícii iné spoločnosti nachádzajúce sa v porovnateľnej faktickej a právnej situácii.

 

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová upozornila, že záväzné daňové stanovisko, ktoré spoločnosti McDonald's umožňuje, aby neplatila žiadnu daň z európskych franšízingových poplatkov v Luxembursku ani v USA, je potrebné dôkladne preskúmať z hľadiska pravidiel štátnej pomoci EÚ.

 

"Účelom zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia medzi krajinami je zabrániť dvojitému zdaneniu – nie slúžiť ako dôvod na dvojité nezdanenie," skonštatovala Vestagerová.

 

Na základe dvoch záväzných daňových stanovísk vydaných luxemburskými orgánmi v roku 2009 spoločnosť McDonald's Europe Franchising odvtedy nezaplatila žiadnu daň z príjmu právnických osôb. A to napriek tomu, že zaznamenala vysoké výnosy (250 miliónov eur v roku 2013). Tieto výnosy pochádzajú z odmien z prevádzok v Európe a v Rusku, ktoré platia za právo používať ochrannú známku McDonald's a súvisiace služby.

 

Ústredie spoločnosti v Luxembursku je oficiálne zodpovedné za prijímanie strategických rozhodnutí, no spoločnosť má aj dve organizačné zložky – švajčiarsku, ktorá vykonáva obmedzené aktivity súvisiace s franšízingovými právami, a americkú, ktorá nevykonáva žiadnu skutočnú činnosť. Franšízingové poplatky vyplatené spoločnosti sa prevádzajú do americkej zložky spoločnosti.

 

Komisia požiadala o informácie o záväzných daňových stanoviskách v lete 2014 na základe tvrdení o údajnom výhodnom daňovom zaobchádzaní so spoločnosťou McDonald's v Luxembursku, ktoré sa objavili v tlači. Z posúdenia EK zatiaľ vyplýva, že najmä na základe druhého záväzného daňového stanoviska vydaného spoločnosti McDonald's Europe Franchising od roku 2009, spoločnosť neplatila zo svojich výnosov prakticky žiadnu daň z príjmu právnických osôb v Luxembursku ani v USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona