Exekutíva EÚ vydala odporúčania pre členské krajiny na nasledovných 18 mesiacov

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 19:39 • 2 min
Exekutíva EÚ vydala odporúčania pre členské krajiny na nasledovných 18 mesiacov

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes predložila návrh odporúčaní pre jednotlivé krajiny EÚ na rok 2016, v ktorých stanovuje usmernenia hospodárskej politiky pre členské štáty na nadchádzajúcich 12 až 18 mesiacov.

slovakia

left justify in out

Tieto usmernenia sa zameriavajú na prioritné reformy na posilnenie oživenia hospodárstiev členských štátov zvyšovaním investícií, vykonávaním štrukturálnych reforiem a presadzovaním fiškálnej zodpovednosti.

 

V odporúčaniach pre jednotlivé krajiny sa odráža úsilie exekutívy EÚ zabezpečiť, aby bol európsky semester pre správu hospodárskych záležitostí účinnejší a relevantnejší. Komisia tento rok navrhuje menej odporúčaní so zameraním na kľúčové hospodárske a sociálne priority stanovené v ročnom prieskume rastu na rok 2016.

 

Podľa komisie najväčší pokrok bol zaznamenaný v súvislosti s predošlými odporúčaniami v oblasti finančných služieb a aktívnych politík trhu práce. Na druhej strane by sa dal očakávať väčší pokrok pri vytváraní regulačného prostredia priaznivého pre podnikanie a zamestnanosť, zvyšovaní účasti žien na trhu práce a odstraňovaní prekážok v sektore služieb.

 

Dnešné odporúčania sa upriamujú na tri prioritné oblasti: nárast objemu investícií, ktorý je v porovnaní s úrovňou z obdobia pred vypuknutím krízy stále nízky; rýchlejší pokrok v oblasti štrukturálnych reforiem na podporu oživenia a do tretice zvýšenie dlhodobého rastového potenciálu hospodárstiev EÚ. Všetky členské štáty musia presadzovať zodpovednú fiškálnu politiku a zabezpečiť také zloženie svojich rozpočtov, ktoré bude podporovať rast.

 

Európska komisia vzhľadom na najnovšie údaje odporúča Rade EÚ, aby pri opatreniach v rámci Paktu stability a rastu ukončila postup pri nadmernom deficite (PND) v prípade Cypru, Írska a Slovinska, keďže tieto krajiny znížili svoje deficity v roku 2015 pod referenčnú hodnotu 3 % HDP a očakáva sa, že korekcia bude trvalá. Podľa prognóz sa deficity týchto krajín v rokoch 2016 a 2017 majú udržať pod úrovňou 3 % HDP. Pokiaľ ide o Cyprus, znamenalo by to skoršie ukončenie postupu pred termínom stanoveným do konca roku 2016.

 

Ak by Rada vydala príslušné rozhodnutie, znížil by sa celkový počet členských štátov, na ktoré sa postup pri nadmernom deficite vzťahuje, na šesť - Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Portugalsko, Spojené kráľovstvo a Španielsko. Na jar 2011 sa postup pri nadmernom deficite vzťahoval až na 24 členských štátov. Okrem toho EK prijala správy týkajúce sa Belgicka, Talianska a Fínska, v ktorých skúma, ako dodržiavajú kritériá pre deficit a dlh. Pokiaľ ide o Taliansko, EK preskúma svoje posúdenie príslušných faktorov v novej správe, ktorú predloží do novembra tohto roku.

 

Pokiaľ ide o Portugalsko a Španielsko, Brusel odporúča Rade EÚ, aby predložila odporúčanie na trvalú nápravu nadmerného deficitu v rokoch 2016, respektíve 2017, a to prijatím potrebných štrukturálnych opatrení a použitím všetkých neočakávaných príjmov na zníženie deficitu a dlhu. Komisia sa bude situácii týchto dvoch členských štátov opäť venovať začiatkom júla.

 

Napokon EK začala dnes fázu konečných konzultácií, pokiaľ ide o členské štáty, ktoré sú zmluvnými stranami rozpočtovej dohody, a požiadala ich o poskytnutie informácií o pokroku dosiahnutom pri vykonávaní ustanovení rozpočtovej dohody vo vnútroštátnom právnom poriadku. Dotknuté členské štáty majú lehotu dva mesiace na predloženie svojich pripomienok Bruselu.

Grécko, ktoré podlieha uplatňovaniu programu na podporu stability, nie je zahrnuté do dnešného balíka a nie sú mu adresované žiadne odporúčania. Posúdenie toho, či Grécko plní stanovené ciele, sa uskutočňuje v rámci stabilizačného podporného programu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies