Exekutíva EÚ prijala súbor opatrení na účinnejší boj proti diskriminácii občanov

NETKY.SK • 22 Jún 2018, 13:48 • 2 min
Exekutíva EÚ prijala súbor opatrení na účinnejší boj proti diskriminácii občanov

BRUSEL - Európska komisia (EK) odporučila v piatok členským štátom EÚ súbor opatrení, ktoré ich orgánom pre rovnosť umožnia účinne chrániť občanov a bojovať proti diskriminácii.

slovakia

left justify in out

V stanovisku EK sa uvádza, že hoci je rovnosť jednou zo základných hodnôt, na ktorých je založená Európska únia, táto hodnota nie je samozrejmosťou, a preto na obranu základných princípov a hodnôt sú potrebné dobré zákony a silné a nezávislé orgány pre rovnosť, aby sa obete diskriminácie dočkali nápravy krívd.

 

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová v tejto súvislosti zdôraznila, že v EÚ nie je miesto pre diskrimináciu. "Obete a svedkovia diskriminácie by mali vedieť, kam sa obrátiť, a orgány pre rovnosť sú tu na to, aby im v týchto situáciách pomáhali. Musíme sa postarať o to, aby boli národné orgány pre rovnosť nezávislé a aby mali na plnenie svojho poslania dostatočné zdroje," vysvetlila Jourová.

 

Orgány pre rovnosť sú nezávislé organizácie, ktoré pomáhajú obetiam diskriminácie, monitorujú prípady diskriminácie, podávajú o nich správy a podporujú rovnosť v celej EÚ. Členské štáty by mali zabezpečiť, aby boli nezávislé a mali dostatok zdrojov na to, aby sa zaoberali všetkými druhmi diskriminácie, či už na základe pohlavia, rasy, etnického pôvodu, náboženstva a vierovyznania, zdravotného postihnutia, veku alebo sexuálnej orientácie.

 

Eurokomisia vyzvala členské štáty EÚ, aby opatrenia prijaté v nadväznosti na toto odporúčanie uviedli v povinných správach o vykonávaní smerníc o rovnosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona