Exekutíva EÚ prijala návrh Európskeho piliera sociálnych práv

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 15:2 • 2 min
Exekutíva EÚ prijala návrh Európskeho piliera sociálnych práv

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že plní svoj sľub prijať návrh Európskeho piliera sociálnych práv. V rámci neho stanoví 20 kľúčových zásad a práv na podporu spravodlivých a dobre fungujúcich trhov práce a systémov sociálneho zabezpečenia.

slovakia

left justify in out

Pilier sociálnych práv má slúžiť ako kompas, ktorým sa má riadiť obnovený proces rastúcej konvergencie smerom k lepším pracovným a životným podmienkam v Európe. Primárne je koncipovaný pre eurozónu, ale môžu ho uplatňovať všetky členské štáty EÚ, ktoré sa tak rozhodnú.

 

Predseda EK Jean-Claude Juncker v tejto súvislosti uviedol, že ako šéf exekutívy EÚ sa snaží dostať sociálne priority do centra úsilia v Európe.

 

"Európskym pilierom sociálnych práv a prvým balíkom iniciatív, ktoré ho sprevádzajú, plníme naše sľuby a začíname písať novú kapitolu. Chceme ju písať spoločne: s členskými štátmi, inštitúciami EÚ, so sociálnymi partnermi a so zástupcami občianskej spoločnosti, ktorí všetci musia prijať svoj podiel zodpovednosti," uviedol Juncker. A dodal, že si praje, aby tento pilier odsúhlasili na najvyššej politickej úrovni - na summite EÚ - ešte do konca tohto roka.

 

Pilier vypracovala EK pod vedením podpredsedu Valdisa Dombrovskisa a eurokomisárky pre zamestnanosť Mariane Thyssenovej v úzkej spolupráci so zainteresovanými stranami na všetkých úrovniach.

 

Pilier potvrdzuje práva už zakotvené v legislatíve EÚ a medzinárodných právnych normách a dopĺňa ich s cieľom zohľadniť nové skutočnosti.

 

Zásady a práva zakotvené v pilieri sú rozdelené do troch kategórií:

 

- rovnaké príležitosti a prístup na trh práce;

- spravodlivé pracovné podmienky a sociálna ochrana;

- začlenenie.

 

Komisia sa prostredníctvom nich zameriava na spôsob, akým riešiť nové trendy vo svete práce a v spoločnosti ako takej, aby bolo možné splniť sľub daný v zmluvách v súvislosti so silne konkurenčným sociálnym trhovým hospodárstvom v snahe dosiahnuť plnú zamestnanosť a sociálny pokrok.

 

Komisia upozornila, že EÚ má síce najpokrokovejšie sociálne systémy na svete a uplatňuje množstvo najlepších postupov a inovácií v sociálnej oblasti, ale musí riešiť bezprecedentné sociálne výzvy a prispôsobiť sa im. Napriek zlepšeniu hospodárskych a sociálnych podmienok v Európe a zamestnanosti, ktorá nikdy nebola taká vysoká, sú dôsledky krízy posledného desaťročia stále hlboké – od dlhodobej nezamestnanosti a nezamestnanosti mladých ľudí až po riziko chudoby v mnohých častiach Európy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona