Exekutíva EÚ chce bojovať proti radikalizácii a terorizmu prostredníctvom trestných súdov

NETKY.SK • 19 Október 2015, 13:48 • 2 min
Exekutíva EÚ chce bojovať proti radikalizácii a terorizmu prostredníctvom trestných súdov

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes spolu s luxemburským predsedníctvom v EÚ pripravili prvú konferenciu na vysokej úrovni zameranú na reakciu trestného súdnictva voči radikalizácii spoločnosti. Na konferencii sa stretli ministri spravodlivosti z členských štátov EÚ, europoslanci, vládni úradníci, koordinátor pre boj proti terorizmu, zástupcovia Agentúry EÚ pre justičnú spoluprácu (Eurojust) a aj prokurátori či riaditelia väzníc.

slovakia

left justify in out

EK pripomenula, že riešenie problému radikalizácie je základným kameňom európskeho programu v oblasti bezpečnosti, v ktorom sa stanovuje kolektívna reakcia EÚ na terorizmus. Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová v tejto súvislosti zdôraznila, že radikalizácia je rastúcou hrozbou pre Európu. "Radikalizácia cez internet a otázka zahraničných bojovníkov, to sú nové výzvy, ktoré sa objavili v posledných rokoch. Obzvlášť znepokojujúca je radikalizácia vo väzniciach. Členské štáty začali pripravovať iniciatívy na riešenie tohto problému, zostávajú však nevyjasnené mnohé otázky, ako to riešiť čo najlepšie," skonštatovala Jourová. Komisia je odhodlaná podporovať členské štáty prostredníctvom financovania projektov v tejto oblasti a odbornej prípravy pracovníkov v systéme trestného súdnictva s cieľom zvládať radikalizované osoby.

 

Podľa eurokomisára pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisa Avramopulosa "je razantné riešenie radikalizácie kľúčovou prioritou v našom boji proti terorizmu". "Je to výzva, ktorá presahuje národné hranice a ktorá si vyžaduje spoločné úsilie zahŕňajúce členské štáty, rôzne úrovne verejnej správy, ako aj agentúry a rôzne odvetvia," uviedol komisár. Dodal, že to je dôvod, prečo EÚ existujúcu sieť na zvyšovanie povedomia o radikalizácii posilňuje a mení ju na centrum excelentnosti v rámci Europolu. Cieľom je zlepšiť výmenu najlepších postupov a informácií s viac než 2000 kľúčovými expertmi a odborníkmi z praxe v celej Európe.

 

Avramopulos zároveň pripomenul, že EK spolu s významnými aktérmi priemyselného odvetvia na celom svete spustí tento rok internetové fórum pre posilnenie kolektívnej reakcie zameranej na riešenie radikalizácie na internete. "Toto je boj, ktorý si Európa, naša spoločnosť, naša kultúra, naša únia nemôže dovoliť prehrať," upozornil eurokomisár. Ministri a odborníci z praxe sa pri dnešných diskusiách zamerajú na nasledovné témy: ako predchádzať radikalizácii vo väzniciach, aké sú výzvy pre sudcov a prokurátorov v rámci vnútroštátnych systémov trestného súdnictva pri zaobchádzaní s osobami, ktoré sa chcú stať zahraničnými bojovníkmi, a ako naložiť s navrátilcami zo zahraničných bojísk a tiež či je možné počas trestného konania uskutočňovať rehabilitačné programy.

 

Závery konferencie predloží komisárka Jourová a luxemburské predsedníctvo v EÚ s podporou kľúčových členských štátov na decembrovom zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci. EK sa otázkami radikalizácie zaoberá už niekoľko rokov prostredníctvom siete na zvyšovanie povedomia o radikalizácii (RAN) vytvorenej v roku 2011. RAN je zastrešujúca sieť, ktorá spája expertov a odborníkov z praxe zapojených do prevencie radikalizácie a násilného extrémizmu v celej Európe. Jej cieľom je výmena myšlienok, vedomostí a skúseností týkajúcich sa boja proti radikalizácii a násilnému extrémizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies