Exekučná amnestia je dobrým krokom pre ľudí, ktorí uviazli v dlhovej pasci, zdôraznil Kaliňák

NETKY.SK • 17 Január 2018, 13:55 • 2 min
Exekučná amnestia je dobrým krokom pre ľudí, ktorí uviazli v dlhovej pasci, zdôraznil Kaliňák

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) po dnešnom rokovaní vlády uviedol, že exekučná amnestia je istým krokom vpred.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov to rozviaže do určitej miery ruky ľudom, ktorí uviazli v dlhovej pasci. "Pokiaľ to pomôže pohnúť sa vpred aj na trhu práce, sme za. Ide najmä o ľudí, ktorí pracovať vedia, len majú strach, že ihneď, ako sa zamestnajú, im exekútor siahne na výplatu," uviedol Kaliňák. Ani on, rovnako ako ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), nechcel hovoriť o podrobnostiach.

"Myslím si, že sme v tejto téme už pomerne ďaleko, ale je to záležitosť, ktorú rieši rezort spravodlivosti, preto by som nerád konkretizoval či neúmyselne zavádzal," doplnil Kaliňák. Ku svojmu kolegovi sa pridal aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer), ktorý vníma prípadnú amnestiu v dvoch rozmeroch. V prvom rade uviedol sociálny aspekt, keď sú v dlhoch namočení aj dôchodcovia, ktorí iba naleteli podvodníkom. "Sú tu desaťtisíce starých ľudí, ktorí naleteli šmejdom a dlhujú za hrnce či iné veci. V takomto prípade je potrebné riešiť túto situáciu," uviedol Richter.

Exekučná agenda podľa slov ministra Richtera zamestnáva v sociálnej poisťovni desiatky exekútorov, ktorí by sa mohli venovať inej práci. "Sociálna poisťovňa má tuším 32 alebo 36 vlastných exekútorov, ktorí riešia tieto problémy. Namiesto toho by sa mohli venovať práci, kde by bola aj pre poisťovňu väčšia efektivita pri vymáhaní pohľadávok," priblížil minister. Z druhého pohľadu sú podľa ministra tisíce ľudí na úradoch práce, ktorí sa boja prijať prácu, pretože by im exekútor okamžite siahol na peniaze.

"Máme množstvo ľudí, ktorí sa boja prijať štandardnú prácu práve pre problémy s exekúciami. Ide prevažne o ľudí, ktorí vedia pracovať aj pracovali, len sa obávajú zrážok zo mzdy. Približne tisíc nám ubudlo po zmenách pri osobnom bankrote a aj istá amnestia je cestou, akou sa dá pomôcť," uzavrel Richter. Diskusia na túto tému v rámci koalície bola podľa jeho slov vecná a dobrá, bližšie podrobnosti by mohli byť známe na prelome januára a februára tohto roka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies