Excelentný hudobník Juraj Bartoš založil aj orchester Hot Serenaders

NETKY.SK • 21 August 2017, 12:16 • 2 min
Excelentný hudobník Juraj Bartoš založil aj orchester Hot Serenaders

BRATISLAVA – Excelentný hráč na trúbke, skladateľ a aranžér Juraj Bartoš už niekoľko rokov patrí medzi najvýraznejšie muzikantské osobnosti nielen doma, ale aj v zahraničí. Kritika vyzdvihuje jeho hudobnú mnohostrannosť, ktorá ho predurčila k tomu, aby bol kvalitným hudobníkom so zmyslom pre moderný džez, swing a vážnu hudbu.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti vedie orchester Bratislava Hot Serenaders. V utorok 22. augusta sa hudobník dožíva 50 rokov. Juraj Bartoš sa narodil 22. augusta 1967 v hlavnom meste Slovenska v Bratislave. Hudobné vzdelanie získal na Konzervatóriu v Bratislave (trúbka) v rokoch 1981-1986. Bratislavskú Vysokú školu múzických umení (VŠMU) absolvoval v rokoch 1986-1992 u profesora Kamila Roška. Hudobník spolupracoval s množstvom domácich a zahraničných súborov, orchestrov a jazzových formácií – Bratislavský Big Band, Gustav Brom Big Band, Lúčnica, Lungau Big Band, Nouvelle Couisine, Octet Ost, Veleband, Vienna Art Orchestra.

 

Bartoš je umeleckým vedúcim, aranžérom a trubkárom orchestra Bratislava Hot Serenaders a zakladajúcim členom súborov The Quartet a Hot House Quintet. Orchester Bratislava Hot Serenaders sa orientuje na rekonštrukciu starých nahrávok tanečnej hudby a napodobenie dobového interpretačného štýlu amerického jazzu a Hot & Sweet Music 20. a 30. rokov 20. storočia. Umelec zaranžoval viac ako 70 titulov pre toto hudobné teleso, ktorého nahrávky získali viacero ocenení. Okrem aranžovania džezovej hudby pre rôzne zoskupenia patrí k Bartošovým početným umeleckým aktivitám aj komponovanie (muzikály Cabaret a Sugar – Niekto to rád horúce), činnosť sidemana (člena) džezových súborov po celej Európe, štúdiového hráča a producenta.

 

Jeho umelecké nasmerovanie napokon dokresľuje zberateľská vášeň pre všetko, čo sa týka hudby, módy, designu a architektúry medzivojnových a vojnových rokov (1918-1945). Súbežne s aktivitami v džeze rozvinul hudobník od roku 1992 aj koncertnú činnosť v oblasti vážnej hudby. Ako sólista vystúpil s orchestrami Slovenská filharmónia (SF), Cappella Istropolitana, Komorní sólisti Bratislava, Pražský komorní orchestr a s mnohými ďalšími.

 

Juraja Bartoša pravidelne pozývajú viesť džezové semináre a kurzy (Jazzová dílna Praha 1999, od 2004 každoročne džezové kurzy v Rakúsku). V rokoch 2004-2005 vyučoval hru na trúbke na VŠMU. Za vynikajúce interpretačné výkony doma i v zahraničí získal v roku 2013 Juraj Bartoš Cenu Frica Kafendu. V roku 2016 bol umelec nominovaný na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii rock, pop, džez.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona