Evo Morales: Bolíviu ohrozuje prítomnosť čilskej vojenskej základne

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 10:49 • 2 min
Evo Morales: Bolíviu ohrozuje prítomnosť čilskej vojenskej základne

LA PAZ - Bolívijský prezident Evo Morales obvinil susedné Čile z ohrozovania svojej krajiny tým, že vybudovalo blízko jej štátnych hraníc vojenskú základňu. Podľa Moralesa, ktorého dnes citovala stanica BBC, je táto základňa - situovaná približne 15 kilometrov od bolívijských hraníc - prejavom agresie voči Bolívii.

slovakia

left justify in out

Morales v tejto súvislosti dodal, že medzinárodné normy zakazujú výstavbu vojenských zariadení v rozmedzí 50 kilometrov od hraníc so susedným štátom. Čile tvrdí, že na svojich hraniciach s Bolíviou iba posilnilo hliadky; existenciu inkriminovanej základne však popiera.

 

"Nijaké takéto zariadenie nejestvuje. Posilnili sme iba vojenskú hliadku v rámci boja proti útokom na civilistov a proti pašovaniu a prevádzačstvu, ktoré prichádza z Bolívie," uviedol čilský rezort zahraničných vecí.

 

"Jediný vojenský objekt v danej oblasti sa nachádza na bolívijskej strane iba 1,5 kilometra vzdušnou čiarou od čilských hraníc. Bolívia by mala vysvetliť, prečo má na hraniciach stálu vojenskú prítomnosť", uvádza sa vo vyhlásení Santiaga.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona