Evidovaní nezamestnaní zrejme budú môcť na dohodu zarobiť viac než doteraz

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 18:23 • 2 min
Evidovaní nezamestnaní zrejme budú môcť na dohodu zarobiť viac než doteraz

BRATISLAVA - Uchádzači o zamestnanie, ktorí si budú privyrábať na základe dohody alebo zmluvy o výkone osobnej asistencie, budú môcť zarobiť 198,09 eura namiesto súčasných 148,57 eura.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu, ktorý v pléne parlamentu počas rokovania o vládnom návrhu novely zákona o službách zamestnanosti predložila poslankyňa NR SR za stranu Most-Híd Irén Sárközy. Príjem evidovaného nezamestnaného tak bude môcť byť na úrovni životného minima namiesto súčasných 75 % z aktuálnej sumy životného minima.

Poslankyňa za stranu Most-Híd návrh zdôvodnila tým, že suma životného minima sa od roku 2013  nemenila, na rozdiel od sumy minimálnej mzdy, čím nebola zabezpečená pravidelná valorizácia výšky príjmu z možnej zárobkovej činnosti uchádzača o zamestnanie.

Podmienky evidencie uchádzačov o zamestnanie na úradoch práce sa pritom podľa vládneho návrhu novely zákona majú sprísniť. Ak nezamestnaný predčasne opakovane skončí do jedného mesiaca zamestnanie sprostredkované úradom práce, pol roka sa nebude môcť vrátiť do evidencie uchádzačov o prácu.

Obmedziť by sa mala aj možnosť zárobkovej činnosti pre nezamestnaných evidovaných na úrade práce. V súčasnosti totiž môže evidovaný nezamestnaný zarobiť v hrubom 148,57 eura bez toho, aby bol vylúčený z evidencie nezamestnaných. Rezort práce a sociálnych vecí chce evidovaným nezamestnaným zakázať prácu v pracovnom pomere a obmedziť prácu na dohodu na najviac 40 dní v roku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies