Evertová tvrdí, že za vyjadrením Djokoviča je iná kultúra

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 09:52 • 2 min
Evertová tvrdí, že za vyjadrením Djokoviča je iná kultúra

KEY BISCAYNE - Srbský tenista Novak Djokovič nemal v úmysle robiť rozdiely medzi pohlaviami, keď nedávno povedal, že muži by mali v tenise poberať vyššie odmeny ako ženy.

slovakia

left justify in out

Najlepší svetový hráč súčasnosti sa v tejto súvislosti stretol s legendami ženského tenisu Billie Jean Kingovou a Chris Evertovou, aby si vypočul aj ich názor.


"Keď som hovoril o prerozdelení prémií, mal som na mysli celkový vývoj v tenise, vôbec som nechcel robiť rozdiely medzi mužmi a ženami. Moje zmýšľanie je v súlade s myšlienkami rodovej rovnosti a rovnakých príležitostí pre obe pohlavia. Všetci sme súčasťou tenisu a každý z nás je jedinečný. Všetci musíme bojovať o to, čo si zaslúžime. Nikdy to však nesmie byť boj medzi pohlaviami o rozdiely. Chcem sa teda ospravedlniť každému, kto ma prípadne pochopil nesprávne," kajal sa Djokovič.


Bývalá ženská jednotka Chris Evertová si myslí, že vyjadrenie belehradského rodáka Djokoviča úzko súvisí s prostredím a odlišnou kultúrou, v ktorej vyrastal. "Množstvo našich komentárov vychádza z kultúrnej identity, ktorá k nám patrí. Myslím si, že od Američana by sme si nikdy nevypočuli, čo povedal Djokovič. Môj názor je, že Európania, a ospravedlňujem sa, že to takto vravím, sú v tomto smere za Američanmi. Tí si osvojili chápanie princípu rovnosti na rozličných úrovniach skôr ako ľudia v Európe," vyslovila sa 61-ročná Evertová, víťazka 18 grandslamových turnajov vo dvojhre. Jej nemenej slávnejšia predchodkyňa Kingová (72) sa pomerne umiernene vyjadrila ku kontroverznému tvrdeniu Raymonda Moora, dnes už len bývalého šéfa turnajov v Indian Wells, ostro znevažujúcemu ženy - tenistky a ich strešnú organizáciu WTA. Šesťdesiatdeväťročný Juhoafričan Moore povedal, že tenistky by sa mali každú noc modliť a na kolenách ďakovať Bohu za Rogera Federera či Rafu Nadala, ktorí sú pravými tenisovými ťahákmi a ženy sa iba vezú na vlne ich popularity. Moore neskôr stiahol svoje vyhlásenie ako neadekvátne a verejne sa ospravedlnil.


"Poznám Raya od 60. rokov, keď som chodievala do Južnej Afriky v čase apartheidu a on bojoval proti nemu. Veľmi si vážim všetko, čo Ray v tomto smere urobil a som presvedčená, že mu je úprimne ľúto, čo teraz povedal o tenistkách. Možno len chcel byť zábavný za každú cenu. Opakujem, nechcem ho pranierovať len pre jedno neuvážené vyjadrenie, ktoré už aj tak oľutoval. Nikto z nás nie je perfektný. Aj ja som urobila v živote niekoľko nepremyslených činov a som veľmi vďačná všetkým, ktorí mi odpustili. Preto uprednostňujem otvorený dialóg pred masívnou kritikou človeka, ktorý sa dopustil chyby," uviedla Kingová, ktorá bola svojho času spoluzakladateľkou Ženskej tenisovej asociácie (WTA).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona