Evelina z Dunajskej Lužnej je opäť Jablkom roka

NETKY.SK • 24 Október 2015, 18:02 • 2 min
Evelina z Dunajskej Lužnej je opäť Jablkom roka

TRENČÍN - Jablkom roka 2015 je odroda Evelina z produkcie spoločnosti Danubius Fruct z Dunajskej Lužnej. Evelina tak obhájila prvenstvo z minuloročnej súťaže profesionálnych pestovateľov organizovanej Ovocinárskou úniou SR. Úspešní pestovatelia si ocenenia prevzali v rámci tohtoročnej dvojdňovej (23. - 24. 10.) výstavy Jahrada 2015 na trenčianskom výstavisku Expo Center.

slovakia

left justify in out

Podľa konateľa spoločnosti Danubius Fruct Jozefa Vozára rovnaká odroda vyhrala aj vlani. „Myslím si, že je to dôkaz toho, že to jablko má niečo ozaj špeciálne. Je to pekná žiarivo červená farba v kombinácii so žltým pozadím. Chuťovo je tiež Evelina veľmi zaujímavá. Je to sladko-kyselkavé jablko, ktoré chutí väčšine zákazníkov,“ priblížil Vozár.

 

Odroda Evelina je podľa neho klubová odroda, ktorá nie je bežne dostupná napríklad záhradkárom. Pestovať ju môže iba ten, kto podpíše pestovateľskú zmluvu s vlastníkom odrody, ktorým je talianska firma. „My pestujeme Evelinu na ploche desať hektárov, tento rok budeme sadiť ďalšie dva hektáre. Úroda v tomto roku bude okolo 1500 ton. Predávame ju takmer vo všetkých obchodných reťazcoch na Slovensku aj v Česku a v malopredajných miestach,“ doplnil ovocinár s tým, že vlastnú produkciu predali v roku 2014 už v apríli a museli ju dovážať z iných štátov, kde Eveliny mali viac.

 

V tomto roku je podľa neho úroda vyššia asi o 30 %. „Mohlo by to dopadnúť tak, že budeme mať Eveliny dosť na domáci trh i keď záujem o túto odrodu neustále rastie. Venujeme sa cielene marketingu, Evelina dobre vyzerá aj dobre chutí a zákazníci dokážu akceptovať i trochu vyššiu cenu,“ konštatoval Vozár.

 

Na každé jablko odchádzajúce do obchodnej siete dávajú v Dunajskej Lužnej nálepku s ježkom s jablkom na chrbte. „Robíme to už 15 rokov a za toto obdobie sme dostali na trh asi 50 miliónov takýchto etikiet. Videli sme ju už napríklad na palubnej doske rušňovodiča či na turistických tabuľkách na Rozsutci. V povedomí zákazníkov tak naša značka už je,“ uzavrel konateľ spoločnosti.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies