Evanjelikálna cirkev v USA bude mať prvého biskupa homosexuála

NETKY.SK • 2 Jún 2013, 10:40 • 2 min
Evanjelikálna cirkev v USA bude mať prvého biskupa homosexuála

LOS ANGELES - Evanjelikálna luteránska cirkev v Amerike (ELCA) zvolila v piatok na svojom výročnom zhromaždení v južnej Kalifornii za svojho biskupa prvýkrát homosexuála, ktorý sa svojou homosexuálnou orientáciou netají.

slovakia

left justify in out

Zvolenie R. Guya Erwina za biskupa nasleduje po kontroverznom rozhodnutí z roku 2009, keď evanjelikálna luteránska cirkev, ktorá je najväčšou luteránskou denomináciou USA, schválila vysviacku gayov a lesbičiek za duchovných. Tento krok všetci veriaci neprijali a od tejto zmeny ELCA opustilo viac ako 600 kongregácií. Okrem toho, že Erwin je prvým gayom na poste biskupa, je súčasne aj prvým pôvodným obyvateľom Ameriky, ktorý bol zvolený do tohto úradu. Ako spresňuje agentúra AP, Erwin je príslušníkom kmeňa Osagov. Vysvätený bol v roku 2011. Študoval umenie na Yale University a teológiu na univerzite v nemeckom Tübingene a Lipsku. ELCA má v USA, Karibiku a na Panenských ostrovoch viac ako štyri milióny členov združených vo vyše 9600 kongregáciách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies