Evanjelická diakonia umožňuje mladým pracovať v Nemecku

NETKY.SK • 5 Apríl 2011, 06:59 • 2 min
Evanjelická diakonia umožňuje mladým pracovať v Nemecku

Evanjelická diakonia umožňuje mladým pracovať v Nemecku

slovakia

left justify in out

img

Evanjelická diakonia ECAV (ED ECAV) na Slovensku každoročne organizuje v spolupráci so svojimi partnermi v Nemecku Letné aktivity pre mládež.

Mladí vo veku od 18 do 26 rokov majú možnosť spoznávať počas letných prázdnin prácu v nemeckých sociálnych zariadeniach v jej rôznych podobách. Pracujú v domovoch dôchodcov, v mládežníckych centrách, v chránených dielňach či materských škôlkach. Získajú tak nielen nové skúsenosti, nové priateľstvá, ale zároveň si zlepšujú znalosť nemeckého jazyka.

Jeden z dobrovoľníkov, ktorý pracoval v rámci Letných aktivít v Nemecku v roku 2005, Pavol Palček, vyzdvihol, že ľudia, ktorých predtým nepoznal, ho milo privítali a ocenili jeho pomoc. Získal zaujímavé poznatky a zlepšil si nemčinu. Považuje Letné aktivity za miesto stretávania dvoch svetov vo viacerých rovinách a za vhodné využitie prázdnin.

ED ECAV, ktorá je po Slovenskej katolíckej charite druhým najväčším poskytovateľom kresťanských sociálnych služieb na Slovensku, si v tomto roku pripomína 20. výročie obnovenia svojej činnosti. Za toto obdobie si vybudovala sieť vlastných zariadení, v ktorých poskytuje sociálne služby ambulantnou alebo pobytovou formou. Zameriava sa tak na služby pre seniorov, ako aj pre rodiny, deti a mládež či ľudí s postihnutím. Jedno z prvých stredísk ED (SED) - Domov sociálnych služieb pre seniorov v Kšinnej, začalo svoju činnosť pred 15 rokmi. Podobné zariadenia pre ľudí v seniorskom veku poskytujú aj strediská ED ECAV v Košeci, Horných Salibách, Hontianskych Moravciach, Sučanoch či Trnave. Služby na pomoc rodinám s deťmi poskytuje napríklad stredisko v Púchove - detské opatrovateľské centrum, SED Banská Bystrica - domov detí a sieť náhradných rodín, ako aj útulok vo Veľkom Slavkove pre mladých.

Už roky pôsobí Centrum pre hlucho-slepé deti v Červenici, kde sídli základná a materská škola internátna pre deti s týmto ťažkým postihnutím, vyžadujúcim špeciálnu starostlivosť. Toto zariadenie je jediné svojho druhu v strednej Európe.

K najnovším zariadeniam ED patrí Centrum pre deti a mládež KROK v Bratislave, kde žiaci môžu tráviť voľný čas, písať si pod dohľadom dospelých domáce úlohy alebo sa venovať rôznym záujmovým aktivitám.

Od roku 2003 začala ED ECAV realizovať v Bratislave aj program Klinickej pastorálnej starostlivosti zameraný na ťažko chorých pacientov, ale aj na ich rodinných príslušníkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies