Evander Holyfield prišiel o všetko, radosť našiel v synoch

NETKY.SK • 1 December 2015, 15:52 • 2 min
Evander Holyfield prišiel o všetko, radosť našiel v synoch

ATLANTA - Niekdajší americký boxer Evander Holyfield formálne oznámil ukončenie profesionálnej kariéry ešte len vlani - vo veku 51 rokov.

slovakia

left justify in out

Za 26 rokov v profiringu zarobil 230 miliónov amerických dolárov, ale tie už sú preč rovnako ako tri manželstvá jediného štvornásobného majstra sveta superťažkej hmotnostnej kategórie. Zostalo mu jedenásť detí so šiestimi rôznymi ženami. Stáli ho už celý majetok, "Real Deal" predal 109-izbovú rezidenciu, ťažko vybojované opasky či zakrvavené rukavice. Potomkovia však sú pre Holyfielda zároveň dôvodom opäť sa usmievať.

Elijah je popredným vysokoškolským hráčom amerického futbalu. Evan sa vydal po stopách svojho otca a snaží sa vybudovať si meno medzi povrazmi. Vyjadril túžbu dostať sa na olympijské hry, no dvojnásobný premožiteľ Mika Tysona tvrdí, že dúfať nestačí. "Moja mama vravievala: 'Žiadne výhovorky. Sám si strojcom vlastného osudu, podľa toho, čomu veríš a čo hovoríš.' Ľudia, ktorí len naznačujú, sa nestanú šampiónmi. Podarí sa to tým, čo povedia: 'Toto dosiahnem'," pripomenul otec Evander a syn Evan priznal, že takúto lekciu dostal už mnohokrát.

 



Holyfield st. vyrastal na chudobnom atlantskom predmestí Sugar Hill: "Mama vychodila iba šesť tried, no mne to stačilo. Chýbal mi otec, ale správna mama to vynahradila. Učila ma: 'Synu, nebuď zbabelec, lebo ten zomrie tisíckrát. Muž zomrie len raz'. Po jednej prehre som domov prišiel s plačom a povedal som jej, že končím. 'Nevychovala som ťa ako toho, čo sa vzdáva, musíš sa vrátiť,' prinútila ma. Zase som mu podľahol a znovu ma poslala naspäť. Napokon som ho zdolal a zistil som, že ak skončím, keď veci nepôjdu podľa mojich predstáv, nič nedokážem," spomínal Evander na kariérne začiatky.

Ako amatér sa pustil zadarmo do sparingu so 17-ročným Tysonom, kým ostatní za to požadovali finančnú odmenu. Na olympijských hrách 1984 vybojoval bronzovú medailu, vstúpil medzi profesionálov a vyčistil ťažkú váhu. Prišiel posun do superťažkej divízie a výzvy v podobe Bustera Douglasa, Riddicka Bowa či spomenutého Tysona. Holyfield minulý týždeň oslávil 25. výročie knokautovania Douglasa, vždy však patril k šampiónom, ktorých víťazstvá zostali v tieni iných.

Nedostatok uznania zvládol vďaka radám od matky a silnej náboženskej viere. Stále si myslí, že stratený majetok nadobudne naspäť: "Prísť o všetko bolo náročné na strávenie. Boh mi doprial jeden dom, bude aj ďalší. Podľa Biblie je druhá polovica života lepšia než prvá. V prvej som zarobil 230 miliónov USD, takže stále mám dôvod žiť." Na jeden z týchto dôvodov sa dnes už pozerá skeptickejšie. Elijah má potenciál zbohatnúť v americkom futbale, Evander však preferuje robotu so zapálením a túžbou, peniaze vníma ako bonus.

"Nie je to o mojom, ale jeho šťastí. Moje deti musia pochopiť, že ak sa budú venovať tomu, čo majú radi, budú úspešné. Som hrdý na Elijahov prístup. Disponuje dobrými športovými koreňmi a ľudia sú presvedčení, že je kvalitný. Pokiaľ ste najlepší, ťažko byť skromný. Spravil zo mňa 'Old Deal', on je nový 'Real Deal', resp. 'New Deal'," uzavrel Evander Holyfield.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona