Eva Varholíková-Rezešová zostáva vo väzbe, nejde do domáceho väzenia

NETKY.SK • 30 Október 2013, 09:34 • 2 min
Eva Varholíková-Rezešová zostáva vo väzbe, nejde do domáceho väzenia

BUDAPEŠŤ - Žiadosť o možnosť prepustenia na kauciu, prípadne uvalenie domácej väzby, ktorú predložila Slovenka Eva Varholíková-Rezešová. obvinená v Maďarsku zo spôsobenia vlaňajšej dopravnej nehody so štyrmi obeťami na životoch, dnes Okresný súd v Gödöllö zamietol.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru MTI to uviedol hovorca Súdu pre okolie Budapešti János Koszta. Sudkyňa rozhodnutie, podľa ktorého Eva Varholíková-Rezešová zostáva naďalej vo väzbe, oznámila dnes v závere siedmeho pojednávacieho dňa. "Nie je možné pustiť na slobodu občianku SR, ktorá podľa obžaloby pod vplyvom alkoholu svojím autom, prekračujúc výrazne povolenú rýchlosť, spôsobila vlani 21. augusta nadránom na diaľnici M3 dopravnú nehodu, ktorá si vyžiadala štyri ľudské životy," citoval sudkyňu Koszta.

Dnešným dňom sa podľa jeho slov vypočutím znalcov ukončil proces dokazovania. Pojednávanie v procese, ktorý sa začal 27. augusta 2013, bude pokračovať 19. novembra a rozsudok možno očakávať 22. novembra. Okresná prokuratúra pre okolie Budína vzniesla 17. mája voči Eve V. obvinenie z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb a z trestného činu ohrozenia cestnej premávky.

Podľa internetového vydania denníka Népszabadság výpoveď Erika Fischera, ktorý je otcom jednej z dvoch dcér obvinenej, priniesla do pojednávania dramatické momenty. Fischer bol partnerom Evy Varholíkovej-Rezešovej v rokoch 2006-08, pripomenul denník, podľa ktorého sa Slovenka v osudnú noc objavila práve pred domom bývalého partnera. Autom nabúrala do susedovho plota a odtiaľ vyrazila smerom do Maďarska.

Sudkyňa sa svedka pýtala, či Eva Varholíková-Rezešová. zvykla jazdiť pod vplyvom alkoholu. Fischer povedal, že obvinená ťažko znášala alkohol a stalo sa aj to, že si pod jeho vplyvom sadla za volant. "Keď pila, bola hysterická a nedalo sa tušiť, čo v danej chvíli urobí," dodal muž, podľa ktorého viackrát žiadal rodinu, aby riešila jej problém s alkoholom. V rámci výpovede Fischera, pri ktorej došlo aj ku krátkej výmene názorov medzi obvinenou a svedkom, sudkyňa skúmala napríklad aj otázku, akou matkou je Eva Varholíková-Rezešová

Pojednávanie pokračovalo prezentovaním nových posudkov a analýz nehody, ktoré predložili spoločne znalci po tom, čo v septembri súd akceptoval požiadavku obhajoby na ďalšiu technickú expertízu. Expertízy súdnych znalcov z oblasti dopravy, ktorých výsledky sa často diametrálne líšili, viackrát vyviedli sudkyňu Ágnes Fülöpovú z rovnováhy.

Sudkyňa sa zaujímala o to, či obvinenú mohlo oslepiť protiidúce vozidlo na diaľnici. Obhajca obvinenej Péter Novák totiž predtým predložil posudok, podľa ktorého Slovenka nehode nemohla zabrániť ani pri nižšej rýchlosti, navyše ju mohlo oslepiť v mierne ľavotočivej zákrute vozidlo prichádzajúce zo smeru od Budapešti. Súd tiež skúmal, či by vozidlo Fiat Punto začalo po náraze horieť aj v prípade, ak by Eva V. dodržiavala v osudnú noc povolenú rýchlosť 130 km/h.

Okresná prokuratúra pre okolie Budína vzniesla 17. mája voči Eve Varholíkovej-Rezešovej obvinenie z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb a z trestného činu ohrozenia cestnej premávky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies