Eva Nová je film o zablokovaných rodinných vzťahoch

NETKY.SK • 26 Október 2015, 17:54 • 2 min
Eva Nová je film o zablokovaných rodinných vzťahoch

BRATISLAVA - Nový slovensko-český film Eva Nová v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou rozpráva "o zablokovaných rodinných vzťahoch".

slovakia

left justify in out

"Chceli sme hovoriť o dôležitosti vedomých rozhodnutí v našich životoch, pretože to, čo robíme, má vždy nejaké následky a predovšetkým sa to dotýka našich najbližších," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave autor námetu, scenárista a režisér mimoriadne silného a pôsobivého príbehu Marko Škop (Iného svety, Osadné). Známeho dokumentaristu zaujímala v jeho hranom debute aj téma rodinných prenosov, "dedičnej viny" a závislosti od alkoholu.

 

Film je silným príbehom o žene, ktorá by urobila čokoľvek, aby znovu získala priazeň človeka, ktorého v živote ranila najviac - svojho syna. Pred rokmi ho opustila pre kariéru a teraz vychádza z protialkoholickej liečebne a je rozhodnutá napraviť niečo, na čo celé roky nemala odvahu. Postavu 62-ročnej Evy Novej, ktorá kedysi patrila medzi známych hercov socialistickej kinematografie, zveril Marko Škop Emílii Vášáryovej. "Bola moja absolútna favoritka od absolútneho začiatku. Tým, že ja som dokumentarista, nemám veľa skúseností s hereckou prácou, stretli sme sa na kamerovej skúške, ktorá dopadla vynikajúco, od toho momentu to bolo pre mňa jednoznačné," povedal režisér s tým, že pri písaní scenára vychádzal z predstavy univerzálnej ženy.

 

Evu Novú na protialkoholickom liečení terapeuticky naformátovali, že život má zmysel, ale treba si dať veci do poriadku. "Robil som veľa rešerší, výskumov, chodil som do liečební, stretával som sa so ženami vo vyššom veku a modeloval som univerzálnu postavu. Potom pri našej spolupráci a tvorbe vďaka pani Milke vstúpilo do projektu mnoho mikrodetailov a zaujímavých vecí, ktoré ponúkla a myslím, že to veľmi obohatila," poznamenal Marko Škop k svojmu prvému hranému filmu, ktorý získal na 40. MFF v Toronte, kde mal svetovú premiéru, Cenu filmovej kritiky FIPRESCI.

 

"Je to príbeh herečky, príbeh žien, ktoré aj ja som v živote už stretla, príbeh o tom, ako človek chvíľu je a potom zase vôbec nie je, a mnohokrát ani sám nevie, že prečo nedostane príležitosti. Takýchto osudov som už aj v našom divadle zažila mnoho," priznala prvá dáma slovenského filmu a divadla Emília Vášáryová. Jej hlavným hereckým partnerom je Milan Ondrík, ktorý sa predvedie ako syn Evy Novej Ďoďo. "Herci hrajú zo seba, jeden z druhého a tie vypäté scény medzi matkou a synom, byť za monitorom a triasť sa, to som ani nesníval, že sa takéto niečo môže stať," priblížil Marko Škop nakrúcanie filmu, ktorý divákov osloví aj presvedčivým výkonom ďalších hercov. Evinu staršiu sestru Maňku hrá Žofia Martišová, Ďoďovu manželku Helenu Anikó Vargová. V menších úlohách sa vo filme objavia Dušan Jamrich a Ľubo Gregor. Za kamerou stál Ján Meliš, pod dramaturgiu sa podpísali Zuzana Liová a František Krähenbiel. Nakrúcalo sa v okolí Sabinova a v Bratislave.

 

Drámu Eva Nová uvedie do slovenských kín od 19. novembra Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK). Film pôjde k divákom v širokej distribúcii, budú ho môcť vidieť aj v multiplexoch a miniplexoch, filmových kluboch, artkinách, kinách po celom Slovensku. "V Bratislave ho slávnostne uvedieme až 20. novembra, ešte predtým sme pripravili pre regióny exkluzívne turné. Od 16. novembra sa zastavíme v Nitre, v Banskej Bystrici, v Banskej Štiavnici, v Sabinove, Prešove, Košiciach a v Martine," informovala Silvia Dubecká z ASFK.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies