Eustream možno podá sťažnosť na ústavný súd

NETKY.SK • 27 Január 2017, 10:38 • 2 min
Eustream možno podá sťažnosť na ústavný súd

BRATISLAVA - Osobitný odvod pre regulované subjekty, čiže aj pre energetické spoločnosti, ktorý zaviedla ešte druhá vláda Roberta Fica, zrejme skončí na Ústavnom súde SR. Obrátiť sa na neho chce spoločnosť Eustream, ktorá so svojou žalobou neuspela na Najvyššom súde SR.

slovakia

left justify in out

„Čakáme na doručenie rozhodnutia, no už v tomto momente môžeme potvrdiť, že na ochranu našich práv sme pripravení využiť všetky dostupné právne prostriedky vrátane ústavnej sťažnosti,“ uviedol hovorca Eustreamu Pavol Kubík.


Najvyšší súd vo štvrtok zamietol žalobu slovenského prepravcu zemného plynu voči Finančnému riaditeľstvu SR a zmenil tak rozhodnutie bratislavského krajského súdu. „Dospeli sme k inému právnemu názoru. V prípade osobitného odvodu ide o špecifickú platbu, ktorá nerozširuje daňovú sústavu, preto nemožno na túto zákonnú úpravu aplikovať daňové predpisy tak, aby sa nezohľadnil účel a cieľ zákona o osobitnom odvode,“ uviedol najvyšší súd.


Osobitný odvod podľa neho nerozširuje daňové zaťaženie regulovaných osôb, keďže dokonca vedie k zníženiu daňového zaťaženia v oblasti dane z príjmov v dôsledku uplatnenia odvodu ako daňového výdavku. „To znamená, že zúčtovaním odvodu ako daňového výdavku sa znižuje regulovanej osobe základ dane pre výpočet daňovej povinnosti. Nie je možné prijať záver, že zákon o osobitnom odvode by sa mal aj vo vzťahu k vnútroštátnym transakciám vykladať podľa smernice o daňovej neutralite,“ konštatoval najvyšší súd.


Ministerstvo financií SR si za osobitným odvodom vždy stálo. Podľa rezortu predstavuje legitímny nástroj, ktorého cieľom je konsolidácia verejných financií. Koncom minulého roka parlament zmenil podmienky osobitného odvodu pre regulované subjekty. Podľa novely osobitný odvod regulovaných subjektov, čiže aj energetických spoločností, zostane v platnosti a jeho sadzba sa zvýši. Od nového roku sa zdvojnásobil a postupne bude klesať na minuloročnú úroveň.

 

Sadzba sa bude po zdvojnásobení znižovať v dvoch krokoch od roku 2019 a od roku 2021. Zároveň poslanci rozhodli osobitný odvod ponechať v platnosti bez ďalšieho časového obmedzenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona