Eustream je pripravený na zvýšené dodávky plynu z ČR

NETKY.SK • 11 August 2014, 14:58 • 2 min
Eustream je pripravený na zvýšené dodávky plynu z ČR

BRATISLAVA - Spoločnosť Eustream je pripravená na plány českého prepravu zemného plynu prepravovať cez česko-slovenský reverzný chod viac plynu.

slovakia

left justify in out

Česká firma Net4Gas chce prepravovať denne o 5 mil. metrov kubických plynu viac ako v súčasnosti. Od polovice septembra by sa tak malo z ČR na Slovensko prepraviť denne 75 mil. metrov kubických plynu. "Vítame každé reálne navýšenie kapacity z Českej republiky. Už aj v súčasnosti je preprava zo západu intenzívnejšia ako v predchádzajúcich rokoch,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

 

Slovenský prepravca plynu, spoločnosť Eustream, je na zvýšenú prepravu plynu zo západu na východ technicky pripravený. "Reálna kapacita slovenského prepravného systému na vstupe z Českej republiky je vyššia ako výstupná kapacita susedného operátora z Českej republiky. Teda už dnes sme schopní prebrať od spoločnosti Net4gas celý objem plynu, ktorý susedný prepravca dokáže cez ČR fyzicky prepraviť,“ dodal Chuguryan. 

 

Eustream v súčasnosti eviduje navýšenie prepravy plynu zo západu na východ. Dôvody tohto stavu nekomentuje. "Neskúmame dôvody svojich klientov na prepravu plynu jedným alebo druhým smerom. Eustream poskytuje prístup k sieti na transparentnom a nediskriminačnom základe v súlade s európskou a slovenskou energetickou legislatívou,“ konštatoval Chuguryan. 

 

Spoločnosť Net4Gas oznámila plány zvýšiť objem prepravovaného plynu z ČR na Slovensko minulý týždeň. Firma týmto spôsobom reaguje na vysoký dopyt po dodatočných kapacitách reverzného toku v prvej polovici tohto roku. Zámerom tohto kroku je zároveň zmiernenie prípadných obmedzení prepravy plynu cez Ukrajinu počas blížiacej sa zimy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies