Eustream a Gaz-System podpísali dohodu o realizácii slovensko-poľského plynovodu

NETKY.SK • 30 Apríl 2018, 15:32 • 2 min
Eustream a Gaz-System podpísali dohodu o realizácii slovensko-poľského plynovodu

BRATISLAVA – Slovenská spoločnosť Eustream a poľská Gaz-System podpísali prepojovaciu dohodu o realizácii slovenského-poľského plynovodu. Ako informovala spoločnosť Eustream, na základe tejto dohody obaja prevádzkovatelia prepravnej siete zemného plynu prijali pozitívne finálne investičné rozhodnutie o tomto projekte.

slovakia

left justify in out

„Ide o dobrú správu pre spotrebiteľov zemného plynu na Slovensku, v Poľsku a v celom regióne strednej a východnej Európy. Vybudovanie nového plynovodu zvýši energetickú bezpečnosť v regióne a vytvorí nové možnosti obchodovania so zemným plynom na osoh európskych zákazníkov,“ uviedol generálny riaditeľ Eustreamu Rastislav Ňukovič. „Pozitívne investičné rozhodnutie o implementácii tohto európskeho projektu spoločného záujmu je potvrdením odhodlania oboch spoločností v dosahovaní najdôležitejších cieľov energetickej politiky EÚ,“ povedal generálny riaditeľ Gaz-System Tomasz Stępień.

Prepojovací plynovod Poľsko – Slovensko tvorí kľúčovú časť prioritného koridoru severojužných plynárenských prepojení v strednej a východnej Európe (NSI East Gas), ktorá prispeje k posilneniu bezpečnosti dodávok v regióne a k integrácii plynárenských trhov. Nový 165-kilometrový plynovod umožní vďaka vytvoreniu doposiaľ chýbajúceho prepojenia medzi poľskou a slovenskou prepravnou sieťou vyššiu diverzifikáciu zdrojov zemného plynu v regióne. Vďaka novému prepojeniu získajú krajiny strednej a východnej Európy priamy prístup k viacerým zdrojom zemného plynu zo severu, vrátane plne funkčných LNG terminálov v Baltskom mori a z Nórska, ako aj z juhu cez slovensko-maďarské prepojenie a plánovaný plynovod Eastring. Projekt takisto prispeje v tomto regióne k zvýšeniu likvidity na trhu so zemným plynom a tiež k posilneniu solidarity medzi oboma krajinami.

Začiatok stavebných prác je naplánovaný na druhú polovicu roka 2018 s plánovaným ukončením koncom roka 2021. Prepravná kapacita plynovodu bude 5,7 miliardy metrov kubických ročne. Slovensko-poľský plynovod vyjde slovenskú stranu na vyše 100 miliónov eur.

Slovensko aj Poľsko už môžu definitívne počítať s finančnou podporou na plynovod zo strany Európskej únie. Výkonná agentúra EÚ pre inovácie a siete (INEA), Eustream a Gaz-System podpísali koncom vlaňajška grantovú dohodu na stavebné práce. Dohoda umožní poľskému aj slovenskému prevádzkovateľovi prepravnej siete získať finančnú podporu z prostriedkov Nástroja na prepájanie Európy (CEF) v celkovej výške 107,7 milióna eur. Z toho pre slovenského prepravcu zemného plynu by išlo 55,2 milióna eur a pre poľského 52,5 milióna eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies