Eurozónu ohrozuje pomalší rast globálnej ekonomiky

NETKY.SK • 24 September 2015, 12:04 • 2 min
Eurozónu ohrozuje pomalší rast globálnej ekonomiky

HELSINKI - Pomalší rast globálnej ekonomiky predstavuje riziko pre zotavovanie hospodárstva eurozóny v kombinácii s nízkymi cenami ropy znamená, že inflácia v regióne môže ožívať pomalšie, ako odborníci očakávali. Uviedol to dnes Erkki Liikanen, člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB). Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Pomalšie zotavovanie eurozóny prináša podľa neho nové výzvy strážcom európskej meny. "ECB je stále pripravená prijať všetky potrebné opatrenia," vyhlásil Liikanen, ktorý je zároveň guvernérom fínskej centrálnej banky. Dodal, že ECB môže v prípade potreby zvýšiť menové stimuly na podporu ekonomiky, môže napríklad zvýšiť objem stimulov, rozšíriť nákup dlhopisov o ďalšie cenné papiere, alebo predĺžiť celý program.

 

Podľa Liikanena je však ešte priskoro hodnotiť, či miera inflácie v eurozóne už udržateľne smeruje k stabilizácii. Program nákupu dlhopisov, tzv. kvantitatívne uvoľňovanie, postupuje podľa plánu, ale jeho vplyv na ekonomiku sa nemôže okamžite prejaviť. Vyžaduje si to určitý čas.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies