Eurozóne sa nedarí zrýchliť hospodársky rast

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 14:19 • 2 min
Eurozóne sa nedarí zrýchliť hospodársky rast

LONDÝN - Tempo rastu súkromnej aktivity eurozóny sa v marci odrazilo z februárového 13-mesačného minima. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit, na základe ktorého zostavuje indexy nákupných manažérov (PMI).

slovakia

left justify in out

Zložený PMI zahŕňajúci odvetvia priemyslu aj služieb, ktorý sa považuje za dobrý ukazovateľ ekonomického rastu, podľa konečných údajov v marci nepatrne stúpol na 53,1 bodu z februárových 53 bodov.


"Ekonomike eurozóny sa v marci nepodarilo prejaviť nijaké zrýchlenie. Keďže PMI nepatrne posilnil oproti svojmu februárovému 13-mesačnému minimu, vyzerá to tak, že ekonomika regiónu v prvom štvrťroku opäť posilnila iba o 0,3 %," povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit. Firmy minulý mesiac pokračovali v znižovaní cien a index cien produkcie sa posunul iba na 48,6 bodu z februárového 12-mesačného minima 48,5 bodu.


Index nákupných manažérov odvetvia služieb, ktoré ekonomike eurozóny dominuje, v marci klesol na 14-mesačné minimum 53,1 bodu z februárových 53,3 bodu. Rast nových objednávok sa spomalil.

 

"Slabý rast je výsledkom nevýrazného dopytu sprevádzaného poklesom cien, keďže firmy si konkurujú na úkor ziskových marží. Nie je preto prekvapením, že prijímanie nových zamestnancov sa dostáva pod zvýšený tlak," dodal Williamson.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona