Eurozóne nehrozí deflácia, preto nie je potrebné, aby ECB spustila QE

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 17:31 • 2 min
Eurozóne nehrozí deflácia, preto nie je potrebné, aby ECB spustila QE

DUBROVNIK - Eurozónu neohrozuje deflácia, preto nie je potrebné, aby Európska centrálna banka (ECB) spustila rozsiahly nákup aktív.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil Benoît Coeuré, člen predstavenstva ECB na okraj ekonomickej konferencie v Dubrovníku. Informoval o tom portál Busniess Times.
      

Coeuré na otázky novinárov povedal, že centrálna banka teraz vyhodnotí vplyv balíka opatrení, ktoré prijala minulý týždeň na uvoľnenie menovej politiky. ECB totiž znížila kľúčovú úrokovú sadzbu na nové historické minimum 0,15 % a zaviedla negatívny úrok (-0,10 %) na vklady, aby podporila oživenie úverov v eurozóne a tým aj jej hospodársky rast.
      

Prezident ECB po zasadaní Rady guvernérov vyhlásil, že centrálna banka je pripravená v prípade potreby znova zakročiť a prijať ďalšie opatrenia. Podľa analytikov ECB vzhľadom na takmer nulový úrok už zostáva len jeden nástroj, a to rozsiahly nákup aktív známy aj ako kvantitatívne uvoľňovanie (QE). Coeuré však schladil očakávania trhov, že banka môže tento nástroj v blízkej budúcnosti použiť.
      

Pripomenul, že aj keď je miera inflácie v eurozóne veľmi nízka (v máji dosiahla len 0,5 %), dôvodom jej spomalenia bol najmä globálny pokles cien energií a potravín. Aj posilnenie eura stlačilo ceny dovážaných produktov, čo sa odrazilo na poklese medziročnej miery inflácie. ECB sa preto domnieva že aj keď zostanú cenové tlaky v eurozóne dlhší čas nízke, tempo rastu spotrebiteľských cien sa bude postupne zrýchľovať. Eurozóne preto deflácia nehrozí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies