Eurozóna sa v najbližšom čase rozširovať nebude

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 15:18 • 2 min
Eurozóna sa v najbližšom čase rozširovať nebude

FRANKFURT NAD MOHANOM/BRUSEL - Eurozóna sa v najbližšom čase rozširovať nebude. Podľa novej konvergenčnej správy Európskej centrálnej banky (ECB) žiadna kandidátska krajina nie je aktuálne pripravená na prijatie eura. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa ECB žiaden z potenciálnych kandidátov na prijatie spoločnej európskej meny v súčasnosti neplní všetky potrebné kritériá. Aj keď mnohé krajiny urobili v tomto smere v uplynulých rokoch "významné pokroky", budú musieť ešte vynaložiť veľké úsilie, uviedla ECB v konvergenčnej správe.

 

ECB v správe skúmala ekonomický vývoj a právny rámec siedmich štátov Európskej únie (EÚ) - Bulharska, Česka, Chorvátska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Švédska. Išlo napríklad o infláciu, deficit verejných financií a verejný dlh, ale aj o nezávislosť centrálnych bánk týchto krajín.

 

Podľa Európskej komisie (EK) všetky uvedené krajiny s výnimkou Švédska plnia kritérium cenovej stability. Podľa tohto kritéria sa tempo rastu spotrebiteľských cien môže počas 12 mesiacov pohybovať maximálne 1,5 percentuálneho bodu nad priemerom troch krajín EÚ s najnižšou infláciou.

 

Naopak, mena žiadnej z týchto krajín nie je aktuálne súčasťou menového mechanizmu ERM II. V jeho rámci sa stanovuje konverzný kurz každej meny k euru. Podľa tohto kritéria nesmie kurz meny kandidátskej krajiny v rámci menového mechanizmu počas dvoch rokov nadmerne kolísať.

 

Eurozóna sa v najbližšom čase rozširovať nebude, keďže zo skúmaných krajín deklarovali snahu o vstup v dohľadnom čase len Bulharsko, Chorvátsko a Rumunsko. Česko by o termíne vstupu mohlo rozhodovať koncom roka 2019.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies