Eurozóna sa tento rok prepadne do recesie a EÚ bude stagnovať

NETKY.SK • 24 Február 2012, 08:11 • 2 min
Eurozóna sa tento rok prepadne do recesie a EÚ bude stagnovať

Eurozóna sa tento rok prepadne do recesie a EÚ bude stagnovať - Svet Ekonomika eurozóny opäť mieri do recesie, v poradí už druhej za ostatné tri roky, zatiaľ čo hospodárstvo celej 27-člennej Európskej únie (EÚ) bude v tomto roku stagnovať. Uviedla dnes vo

slovakia

left justify in out

img

Ekonomika eurozóny opäť mieri do recesie, v poradí už druhej za ostatné tri roky, zatiaľ čo hospodárstvo celej 27-člennej Európskej únie (EÚ) bude v tomto roku stagnovať. Uviedla dnes vo svojej správe Európska komisia (EK), ktorá zároveň upozornila, že eurozóna pritom zápasí s dlhovou krízou.
      EK v najnovšej prognóze zhoršila výhľad ekonomiky 17 krajín, ktoré zaviedli euro, a predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) regiónu sa tento rok zníži o 0,3 %. Vlani ešte očakávala, že vzrastie o 0,5 %.
      Výkon celej EÚ, ktorá sa podieľa viac ako 20 % na výkone globálnej ekonomiky, bude tento rok stagnovať.
      Eurozóna sa prepadla do recesie aj v roku 2009 v dôsledku globálnej hospodárskej krízy, keď sa HDP svetovej ekonomiky znížil o 4,3 %. Po dvoch rokoch zotavovania tak eurozóne znova hrozí hospodársky pokles.
      Inflácia v 17 krajinách, ktoré platia eurom, by sa mala tento rok dostať na úroveň 2,1 %, teda tesne nad hranicu 2 %, pri ktorej Európska centrálna banka (ECB) garantuje cenovú stabilitu.
      Najnovšia prognóza EK je pritom o niečo optimistickejšia ako odhad Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý eurozóne predpovedá pokles HDP o 0,5 % v tomto roku.
      Ale ako EK, tak MMF sa zhodujú v tom, že tohoročná recesia bude len mierna a už v nasledujúcom roku 2013 začne hospodárstvo menovej únie znova rásť.
      Na druhej strane, EK môže svoju predpoveď na tento rok ešte zhoršiť. Pri jej zostavovaní vychádzala totiž z predpokladu, že lídrom EÚ sa podarí pohnúť dopredu pri riešení dlhovej krízy eurozóny a znova získať dôveru investorov v región, ktorý bol považovaný za jeden z najbezpečnejších prístavov vo svete financií.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies