Eurozóna sa musí pripraviť na krach niektorej z členských krajín

NETKY.SK • 10 Marec 2011, 13:04 • 2 min
Eurozóna sa musí pripraviť na krach niektorej z členských krajín

Eurozóna sa musí pripraviť na krach niektorej z členských krajín

slovakia

left justify in out

Existuje riziko, že Grécko sa dostane do platobnej neschopnosti a eurozóna sa na to musí pripraviť, uviedla slovenská premiérka Iveta Radičová v rozhovore pre agentúru Reuters.
      Podľa Radičovej je úročenie záchranných úverov, ktoré dostali Grécko a Írsko, vysoké. Preto nemá problém s diskusiou o zmiernení podmienok oboch úverových programov. Európa sa však podľa nej musí pripraviť aj na potenciálny krach týchto krajín.
      Lídri Európskej únie (EÚ) sa v piatok (11.3.) stretnú na summite. Rokovať budú o opatreniach, ktoré podporia ekonomiky únie, o zvýšení úverovej kapacity Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) a o riešení dlhovej krízy eurozóny.
      Lídri eurozóny podľa Radičovej môžu dosiahnuť predbežnú dohodu týkajúcu sa zvýšenia úverovej kapacity európskeho stabilizačného fondu. Podmienkou však je, aby krajiny eurozóny s nižším ratingom (než AAA) nemuseli dávať hotovosť.
      Eurozóna musí pripraviť pravidlá, aby bola pripravená na potenciálny krach jednej z členských krajín, uviedla slovenská premiérka. "Myslím si, že musíme byť pripravení na obe možnosti." Dodala, že takéto riziko podľa nej existuje a preto sa eurozóna na to musí pripraviť.
      Radičová zároveň povedala, že nemá problém so zmiernením podmienok úverov pre Grécko a Írsko, čo by znížilo obsluhu ich dlhu. "Požičiavať týmto krajinám s takýmto vysokým úrokom nie je férové." Dodala, že krajiny eurozóny nepotrebujú zisky z úverov pre problémové štáty. Naopak, úvery im majú pomôcť "vyriešiť ich problémy".

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies