Eurozóna sa dohodla s Gréckom na ukončení záchranného programu

NETKY.SK • 22 Jún 2018, 08:18 • 2 min
Eurozóna sa dohodla s Gréckom na ukončení záchranného programu

LUXEMBURG - Grécky verejný dlh je udržateľný a krajina bude môcť po ôsmich rokoch vystúpiť z medzinárodných záchranných programov.

slovakia

left justify in out

Zhodli sa na tom v piatok ráno ministri financií členských štátov eurozóny.

 

Tretí úverový program končí 20. augusta a po tomto termíne by mali Atény opäť získať prístup na finančné trhy. Ministri tiež Grécku odsúhlasili splátku 15 mld. eur z končiaceho úverového programu a súhlasili s posunutím splatnosti dlhov o desať rokov.

Kľúčovou otázkou rokovaní euroskupiny bolo, ako umožniť Grécku rozložiť časť splátok dlhu na dlhšie obdobie, aby sa zabezpečilo, že náklady na splácanie dlhu neutlmia jeho ekonomiku. Grécka ekonomika sa totiž od vypuknutia finančnej krízy v závere roku 2009 zmenšila o zhruba štvrtinu a hospodársky rast je preto kľúčovým prvkom pri znižovaní dlhu. V záujme uľahčenia dohody grécki poslanci minulý týždeň schválili záverečnú sériu ekonomických reforiem, vrátane zníženia penzií a reforiem zdravotného a daňového systému.

 

Počas uplynulých ôsmich rokov čerpalo Grécko zo záchranných programov zhruba 275 mld. eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies