Eurozóna by mala v tomto roku dosiahnuť silný rast

NETKY.SK • 26 Marec 2018, 17:49 • 2 min
Eurozóna by mala v tomto roku dosiahnuť silný rast

MNÍCHOV - Ekonomika eurozóny by mala počas prvého a druhého kvartálu tohto roka rásť silným tempom na úrovni 0,6 percenta. Vyplýva to z prognózy, ktorú spoločne vypracovali mníchovský inštitút Ifo, švajčiarsky ekonomický inštitút KOF a taliansky štatistický úrad Istat.

slovakia

left justify in out

V treťom kvartáli sa rast hospodárstva eurozóny podľa ich predikcie mierne spomalí, a to na 0,5 percenta. Kľúčovým motorom rastu budú investície, ktoré budú profitovať z nízkych úrokových sadzieb. Investície v prvom kvartáli stúpnu o 1 %, v druhom o 0,9 % a v treťom o 0,7 %, konštatuje sa v správe, ktorú inštitút Ifo v pondelok poskytol agentúre SITA.

Rizikom pre investície podľa tejto predpovede môže byť zvýšenie úrokových sadzieb a export eurozóny môže ohroziť posilnenie eura. Rizikom pre vývoz je aj napätie v medzinárodnom obchode po tom, ako americký prezident Donald Trump rozhodol o zavedení nových ciel. Negatívny vplyv podľa inštitútov Ifo a KOF a úradu Istat môžu mať aj brexit, výsledky talianskych volieb a napätie na Blízkom východe.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies