Eurozóna a MMF by mali znížiť Grécku úroky zo záchranného úveru

NETKY.SK • 1 Júl 2010, 08:20 • 2 min
Eurozóna a MMF by mali znížiť Grécku úroky zo záchranného úveru

Eurozóna a MMF by mali znížiť Grécku úroky zo záchranného úveru

slovakia

left justify in out

Eurozóna a Medzinárodný menový fond (MMF) by mali znížiť Grécku úroky zo záchranného úveru, inak sa môže stať, že Grécko nebude mať inú možnosť ako opustiť eurozónu. Povedal to dnes pre agentúru Associated Press nemecký ekonóm Peter Bofinger.
      "Ak Grécko do roka či dvoch zistí, že jeho deficit sa nedarí znižovať, pretože po úsporných krokoch bude nasledovať pokles ekonomiky, politici pravdepodobne začnú uvažovať o tom, či je ešte stále výhodné ostávať v eurozóne," povedal ekonóm. Ako dodal, zatiaľ ani jedna krajina nedokázala zredukovať deficit v takom rozsahu ako sa to žiada od Grécka bez toho, aby devalvovala svoju menu. To ale Grécko ako členský štát eurozóny urobiť nemôže. Jedinou šancou znížiť jeho záťaž je redukcia úrokových sadzieb.
      "Ak (eurozóna a MMF) chcú mať väčšiu istotu, že Grécko bude schopné zvládnuť nároky, ktoré sa na neho kladú, mali by prehodnotiť úrokové podmienky," povedal Bofinger.
      Eurozóna a MMF schválili Grécku trojročný záchranný úver v objeme 110 miliárd eur po tom, ako krajina už nebola schopná požičiavať si na zahraničných trhoch. Aj keď úroková sadzba stanovená v rámci záchranného úveru je podstatne nižšia, než by stanovili Grékom veritelia na medzinárodných trhoch, zadlžená krajina stále musí platiť 3,5 % nad úroveň Euriboru (medzibanková referenčná úroková sadzba v eurozóne).
      Najhorší scenár podľa Bofingera nastane, ak Grécko ponesie všetku záťaž spojenú s úspornými opatreniami, nebude však schopné znížiť deficit a diskusie ako krajinu zachrániť sú do dvoch rokov späť. Ako dodal, zníženie úroku by bolo rozumným opatrením, ktoré by krajine mohlo pomôcť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies