Eurozóna a Grécko sa dohodli na predĺžení pomoci o štyri mesiace

NETKY.SK • 21 Február 2015, 06:43 • 2 min
Eurozóna a Grécko sa dohodli na predĺžení pomoci o štyri mesiace

BRUSEL - Grécko a ministri financií eurozóny sa dnes dohodli na predĺžení záchranného programu pre Atény o štyri mesiace. Uviedli to zástupcovia eurozóny. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa slovenského ministra financií Petra Kažimíra ide o dohodu, na ktorú všetci čakali. "Táto tzv. cestovná mapa nám vytvára priestor na úspešné ukončenie programu a v tomto tranzitívnom období pripraviť nový reformný plán pre Grécko, spoločne s Gréckom," konštatoval po skončení rokovaní v Bruseli.

 

Kažimír zdôraznil, že bola splnená aj kľúčová podmienka Slovenska. Grécko sa totiž politicky zaviazalo splatiť všetkým svojim veriteľom všetky záväzky v plnej výške a načas. "Grécka vláda žiadala o čas a priestor, dostali ich. Teraz je rad na nich a majú jasnú domácu úlohu, prísť s balíkom reformných opatrení, ktorý bude musieť následne odobriť Európska centrálna banka, Európska komisia a Medzinárodný menový fond," dodal slovenský minister financií.

 

Grécku po dnešnej dohode nehrozí, že už na budúci mesiac nebude mať peniaze, čo by znamenalo jeho odchod z menovej únie. Vytvára zároveň pre novú grécku vládu priestor na to, aby sa s veriteľmi dohodla na dlhodobejšom riešení svojich finančných problémov.

 

Nemecko, ktoré je najväčším veriteľom Grécka, požadovalo "výrazné vylepšenia" prísľubov Atén v oblasti reforiem ešte predtým, než akceptuje dohodu o predĺžení pomoci Grécku. Atény budú musieť napríklad do pondelka (23.2.) predložiť Euroskupine zoznam plánovaných reformných opatrení.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies