Eurovýbor odmietol kvóty rozdelenia utečencov, Blaho: Parlament použil najväčšiu zbraň

NETKY.SK • 7 September 2016, 16:24 • 2 min
Eurovýbor odmietol kvóty rozdelenia utečencov, Blaho: Parlament použil najväčšiu zbraň

BRATISLAVA – Parlamentný výbor pre európske záležitosti prijal odôvodnené stanovisko, ktorým odmieta návrh Európskej komisie o trvalom rozdelení kvót utečencov.

slovakia

left justify in out

Predseda výboru Ľuboš Blaha očakáva, že okrem nášho výboru takéto odmietavé stanovisko zaujmú eurovýbory Česka, Maďarska, Poľska a Rumunska. „Je to signál, že s kvótami nesúhlasíme. Takéto stanovisko je najväčšia zbraň, akú národný parlament má,“ povedal Blaha pre agentúru SITA.


Takéto odmietavé stanoviská sa podľa Blahu nemôžu týkať čohokoľvek, ale len európskej subsidiarity alebo proporcionality. „My preto musíme tvrdiť, že podľa európskeho práva je tento problém lepšie riešený na úrovni členského štátu, ako orgánov EÚ. O tomto je subsidiarita,“ vysvetlil Blaha.


Druhou možnosťou je poukázať na proporcionalitu. „Teda, že nejaké rozhodnutie presahuje svoje právomoci z hľadiska európskeho práva. Preto zároveň upozorňujeme, že v Lisabonskej zmluve je napísané, že v núdzových situáciách môže Európska komisia prijať dočasné riešenia,“ povedal. Podľa Blahu, ak je stanovené, že komisia môže prijať dočasné riešenia, tak nemôže prijímať aj trvalé. „V takom prípade komisia porušuje európske právo,“ dodal Blaha.

 

Edita Pfundtner, poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky za MOST-HÍD, v súvislosti s predkladaným návrhom vyhlásila - "Plne súhlasím s uznesením výboru a považujem návrh Nariadenia za maximálne scestný, odtrhnutý od reality a nevykonateľný!"

 

Výbor svoje uznesenie obsahujúce nesúhlasné stanovisko s navrhovaným Nariadením opiera o fakt, že navrhované opatrenia nie sú v súlade so zásadou subsidiarity, ktorou sú európske inštitúcie viazané. Poslankyňa zároveň dodáva, že predložený návrh neodzrkadľuje pripomienky, ktoré Slovensko a okolité štáty predostreli v minulosti. "Navrhované mechanizmy sú tie isté, ktoré boli v minulosti aj na pôde tohto výboru kritizované. Komisia zmenila formuláciu kontroverzných bodov, avšak kvóty na prerozdeľovanie migrantov a utečencov zostali, viac menej, v nezmenenej podobe. Naviac, Komisia prišla s absurdným návrhom, a to s možnosťou vykúpiť sa z navrhovaného systému na dobu 12 mesiacov za 250 000,-EUR na každého žiadateľa, za ktorého by malo byť Slovensko podľa navrhovaného mechanizmu zodpovedné."

 

Poslankyňa na záver zdôraznila, že, "je našou povinnosťou pomôcť ľuďom v núdzi, ľudom utekajúcim pred vojnou a tým ktorí to naozaj potrebujú. Avšak nie je v našich silách zachrániť celý svet. Nátlak zo strany Komisie vôbec neprispieva k nájdeniu riešenia vzniknutej situácie, ale naopak spôsobuje vyostrovanie vzťahov medzi členskými štátmi EÚ."


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies