Eurovoľby v Nemecku vyhrali Merkelovej konzervatívci

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 07:28 • 2 min
Eurovoľby v Nemecku vyhrali Merkelovej konzervatívci

BERLÍN - Konzervatívci nemeckej kancelárky Angely Merkelovej získali najviac hlasov vo voľbách do Európskeho parlamentu, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Merkelovej stredopravý blok získal 35,3 percenta hlasov, vyplýva z konečných neoficiálnych výsledkov hlasovania. Sociálni demokrati (SPD), ktorí sa spolu s kancelárkou podieľajú na "veľkej koalícii", získali 27,3 percenta hlasov.
      

Nová euroskeptická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá vznikla zhruba pred rokom, získala sedempercentnú podporu. Strana sa vlani nedostala do nemeckého parlamentu, keď vo voľbách zo septembra 2013 získala 4,7 percenta hlasov, pripomína Reuters.
      

Krajne pravicovo orientovaná Národná demokratická strana (NPD) získala jedno percento hlasov a spolu s ďalšími malými stranami sa prvýkrát stane súčasťou europarlamentu - po rozhodnutí nemeckého ústavného súdu, na základe ktorého musela krajina znížiť svoj trojpercentný prah zvoliteľnosti.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies