Eurovoľby sú už o tri týždne, tretina Čechov o nich vôbec nepočula

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 15:05 • 2 min
Eurovoľby sú už o tri týždne, tretina Čechov o nich vôbec nepočula

PRAHA - Už o tri týždne si občania Európskej únie budú vyberať svojich zástupcov v europarlamente. Približne tretina Čechov však o blížiacom sa hlasovaní vôbec nepočula a celých 80 percent sa oň nezaujíma.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti CVVM. Podľa neho by štvrtina Čechov volila hnutie ANO Andreja Babiša, informoval dnes spravodajský portál iDNES.cz.
     

Z prieskumu vyplýva, že o voľbách do Európskeho parlamentu (EP) počulo 68 percent opýtaných. Pred voľbami do EP v roku 2009 bol podiel tých, čo o nadchádzajúcich voľbách počuli, vyšší o päť percentuálnych bodov. Ukázalo sa, že o voľbách sú teraz informovaní skôr penzisti, absolventi vysokých škôl a voliči pravice.
     

Prieskum takisto odhalil, že Čechov voľby ich európskych zástupcov nezaujímajú. Iba päť percent opýtaných odpovedalo, že sa o voľby do EP zaujíma - ale naopak, nezáujem deklarovalo až 80 percent opýtaných.
     

Voliť sa chystá len tretina oslovených ľudí, ktorí budú mať v máji voličské právo. Na voľbách sa nezúčastní 52 percent respondentov.
     

Štvrtina Čechov by podľa CVVM volila v májových eurovoľbách hnutie ANO. Jeho podpora sa podľa prieskumu zvýšila z marcových 24 na súčasných 25 percent. Hlasy však ubúdajú sociálnym demokratom (ČSSD), namiesto 23 percent ich teraz majú 20 percent. Veľký úbytok hlasov zaznamenalo tiež hnutie Úsvit priamej demokracie, ktoré dosiahlo podporu len dvoch percent voličov, informoval web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies