Eurovíznu pesničkovú súťaž bude v roku 2018 hostiť Lisabon

NETKY.SK • 7 November 2017, 20:30 • 2 min
Eurovíznu pesničkovú súťaž bude v roku 2018 hostiť Lisabon

LISABON - Eurovízna pesničková súťaž sa na budúci rok uskutoční v dňoch 8.-12. mája po prvý raz vo svojej histórii v Portugalsku, konkrétne v jeho metropole Lisabon. Je to dôsledok triumfu balady Amar Pelos Dois v interpretácii Salvadora Sobrala, reprezentanta tejto krajiny v tohtoročnej súťaži, ktorej dejiskom bol ukrajinský Kyjev.

slovakia

left justify in out

Organizátori informovali dnes v Lisabone aj o motte súťaže, ktoré sa evidentne inšpiruje neveľkou vzdialenosťou od Atlantického oceánu a znie "Všetci na palubu!". Súčasne predstavili aj logá podujatia.

Medzi 42 krajinami, ktoré sa zapoja už do 63. ročníka súťaže nesúcej kedysi názov Veľká cena Eurovízie, bude opäť chýbať Slovensko. Vyplýva to zo septembrového vyjadrenia hovorkyne RTVS Eriky Rusnákovej pre webový server eurocontest.cz.

 

Prvé semifinále Eurovision Song Contest 2018 sa uskutoční 8. mája, druhé o dva dni neskôr a veľké finále 12. mája. Medzi súťažiacich sa po ročnej prestávke zavinenej sporom medzi ruskou stranou a organizátormi z Ukrajiny vráti Ruská federácia. Chýbať budú okrem Slovenska aj Macedónsko, ktoré nedostalo oprávnenie štartovať pre dlhy u Európskej vysielacej únie (EBU), Andorra, Luxembursko, Monako či Bosna a Hercegovina alebo Turecko.

 

Švédsko naopak oslávi v Lisabone už svoju 60. účasť na tomto podujatí, z ktorého si doteraz odnieslo šesťkrát palmu víťazstva. Stalo sa tak vďaka formácii ABBA a songu Waterloo v roku 1974, skupine Herreys (Diggi Loo Diggi Ley) o desať rokov neskôr, speváčkam Carole (Fangad av en stormvind) v roku 1991, Charlotte Nilssonovej (Take Me to Your Heaven) v roku 1999 a Loreen so songom Euphoria (2012), ako aj Mansovi Zelmerlövovi s piesňou Heroes pred dvoma rokmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies