Euroveu a most Apollo spojí nová cyklotrasa

NETKY.SK • 19 August 2014, 13:07 • 2 min
Euroveu a most Apollo spojí nová cyklotrasa

BRATISLAVA - Cyklotrasa už bude spájať aj bratislavské nákupné centrum Eurovea s mostom Apollo. Nový obojsmerný cyklistický chodník práve budujú, dostavaný by mal byť do konca augusta.

slovakia

left justify in out

Radnica plánuje odovzdať cyklochodník do užívania počas projektu Európsky týždeň mobility, ktorý sa zvykne konať v septembri. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy, spomínaná cyklotrasa nie je jediným cykloprojektom, ktorý samospráva v lete pripravuje. Celkovo pracujú na piatich projektoch pre cyklistov, na ktoré pôjde z mestskej kasy približne 250-tisíc eur.

 

Nová cyklotrasa z nákupného centra Eurovea po most Apollo bude široká 4,5 metra. V smere od divadla vybudujú priechod pre cyklistov a vedľa neho aj priechod pre chodcov. Pre bezpečnosť cyklistov zhotoviteľ upravil existujúci ostrovček na križovatke Pribinova pri vjazde do garáží. Pravé odbočenie z garáží nákupného centra ostane zachované. Nová cyklotrasa sa bude napájať na už existujúcu lávku na moste a zároveň spojí cyklotrasu na Prístavnej a na Košickej ulici. 

 

V centre Bratislavy v lete pribudla aj novinka pre cyklistov. Od júla bratislavský magistrát povolil vjazd cyklistov do protismeru v jednosmernej ulici na Medenej. V praxi to znamená, že na jednosmernej ceste, ktorá je dosť široká pre autá i cyklistov pribudol cyklopiktokoridor i dopravné značenie upozorňujúce vodičov, že v protismere môžu jazdiť cyklisti. Rovnaký projekt plánuje radnica začiatkom septembra spustiť aj na Dunajskej ulici. "Ide o novinku, ktorú od roku 2011 umožňuje zákon o cestnej premávke, pritom ide o jeden z prvých projektov na Slovensku," priblížil Andrassy. Ďalším projektom, na ktorom mesto aktuálne pracuje je zmena dopravného riešenia na Trenčianskej ulici. Cyklotrasa v tomto úseku už existuje, mesto ju však upraví, zmizne odtiaľ zábradlie a vyznačia tu cyklistické priechody. 

 

Mesto sa zameralo aj na bezpečnosť chodcov a cyklistov. Radnica po novom zakázala parkovať na chodníkoch pri ministerstve vnútra a na Pribinovej vytvorili zónu pre peších a cyklistov. Mestskí policajti sa viac zamerajú aj na bezpečnosť a dodržiavanie pravidiel pri Malom trhu. Už dnes je v tejto zóne povolené parkovanie len na vyznačených miestach. Ako pripomenul Andrassy, vodiči však často dopravné značenie porušujú a obmedzujú chodcov, ktorí musia parkujúce autá obchádzať po frekventovanej ceste.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies