Eurovea sa stala Stavbou roka 2010 u expertov aj laickej verejnosti

NETKY.SK • 8 Október 2010, 07:01 • 2 min
Eurovea sa stala Stavbou roka 2010 u expertov aj laickej verejnosti

Eurovea sa stala Stavbou roka 2010 u expertov aj laickej verejnosti

slovakia

left justify in out

img

Eurovea - moderná mestská štvrť na ľavom brehu Dunaja v Bratislave a diaľničný úsek D1 Sverepec - Vrtižec, 1. etapa, mestská estakáda v Považskej Bystrici získali v rámci celoštátnej súťaže od odbornej poroty rovnaký titul - hlavnú cenu Stavba roka 2010. Novostavba Eurovea bodovala aj u laickej verejnosti, ktorá spomedzi súťažných diel tento komplex internetovým hlasovaním označila za najkrajšiu stavbu a udelila jej Cenu verejnosti 2010.
Tieto dve ceny a ďalších 14 ocenení si dnes prevzali realizátori víťazných stavebných projektov na slávnostnom gala večere v Bratislave. Súťaž Stavba roka sa uskutočňuje pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Podujatie opäť pripravilo Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva - ABF Slovakia.
V tohtoročnom 16. ročníku sa o titul Stavba roka 2010 uchádzalo 30 stavieb, 17 bratislavských a 13 z ďalších regiónov Slovenska. V  súťaži Stavba roka udeľuje všetky ceny odborná porota. Dovedna 9 stavieb získalo od porotcov 14 cien, pričom pomer bratislavských (5) a mimobratislavských (4) stavieb bol takmer vyrovnaný.
Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Zsolt Lukáč pre TASR uviedol, že odborná porota pri posudzovaní súťažného diela zvažuje všetky detaily, ktoré má v stanovených kritériách, ako sú kvalita, spoločenský a ekologický prínos a architektonická väzba diela na svoje okolie. Z týchto podmienok je vyskladaný výsledok - cena. Jednotliví vyhlasovatelia cien po tom určujú, ktoré dielo najviac prislúcha ich kritériám.
Cenu technického a skúšobného ústavu stavebného za optimálne použitie progresívnych stavebných materiálov v stavbe porota udelila objektu CASSOVAR BUSINESS CENTER I. v Košiciach.
Cena ZSPS za vysokú kvalitu stavebnej realizácie patrí vinárskemu komplexu ELESKO v Modre. "Pre ZSPS tentokrát víťazne vyšla stavba vinárskeho zamerania. Jeho architektúra je napojená na okolitú prírodu konečným produktom - vínom, ktorý vyprodukujú z hrozna pestovatelia révy."
Cena Stavebnej fakulty STU v Bratislave za uplatnenie vedy a techniky v realizácii stavebného diela pripadla diaľničnému úseku D1 Sverepec – Vrtižer, mestská estakáda v Považskej Bystrici.
Cenu Vydavateľstva EUROSTAV za komplexne progresívne riešenie architektonického diela získala rekonštrukcia meštianskeho domu v Spišskej Sobote.
Cena Slovenskej komory stavebných inžinierov za najlepšie projektové riešenie stavebného diela patrí bytovému domu MANHATTAN v Bratislave.
Cenu Združenia pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva – ABF Slovakia za originálne urbanistické a architektonické riešenie získal polyfunkčný objekt AIRCRAFT v Bratislave.
Cenu Prvej stavebnej sporiteľne BYTOVÝ DOM ROKA 2010 dostalo       Centrum GERCENOVA v bratislavskej mestskej časti Petržalka.
V rámci ocenenia stavieb za celospoločenský prínos porota udelila dve ceny. Cenu primátora Hlavného mesta SR Bratislavy  pavilónu primátov v bratislavskej ZOO a Cenu ministra hospodárstva a výstavby diaľničnému úseku D1 Sverepec – Vrtižer, 1. etapa, mestská estakáda v Považskej Bystrici.
Podľa Lukáča pre stavbárov, ktorí sú v rôznych profesiách zainteresovaní na rozvoji stavebníctva, od projektu cez investičný proces až po zhotovenie projektu, je súťaž Stavba roka, keď sa raz ročne udeľujú ceny, "sviatkom preto, že sa stavebná verejnosť má možnosť pochváliť sa svojou prácou a svojimi výsledkami. Toto je ten najväčší prínos, kde vie stavbárska obec prezentovať, že dokáže realizovať kvalitné nádherné diela a diela pre ľudí."
Aký je váš pohľad na novostavbu Eurovea? "Som profesiou vodohospodár a toto dielo sa mi páči. Dokresľuje moderný tvar Bratislavy, ktorá je na Dunaji a pre mňa je podstatné, že dielo je zžité s týmto veľtokom a bude slúžiť bežnému občanovi," vyznal sa Lukáč.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies