Euroval dostal najvyšší rating

NETKY.SK • 21 September 2010, 07:24 • 2 min
Euroval dostal najvyšší rating

Euroval dostal najvyšší rating

slovakia

left justify in out

img

Európsky finančný stabilizačný mechanizmus (European Financial Stability Facility, EFSF), alebo tzv. európsky záchranný fond získal od troch hlavných ratingových agentúr najvyššie hodnotenie svojej úverovej bonity.
      EFSF, ktorý má formu akciovej spoločnosti, so sídlom v Luxembursku, vznikol 7. júna 2010. V prípade, že sa niektorý z členov eurozóny v budúcnosti dostane do finančných problémov podobných Grécku, EFSF na poskytnutie pomoci takejto krajine emituje dlhopisy, za ktoré sa zaručia jeho akcionári štáty eurozóny.
      Všetky tri hlavné ratingové agentúry - Moody's, Standard and Poor's (S&P) a Fitch Ratings - dnes EFSF udelili rating na úrovni AAA. Výhľad ratingov je stabilný.
      "Sme maximálne spokojní, že sme získali najvyšší rating od všetkých agentúr," uviedol šéf fondu Klaus Regling. "Tento fakt jasne dokazuje, že EFSF môže plniť svoju úlohu a byť jedným z pilierov európskej stratégie zameranej na zachovanie stability trhu s vládnymi dlhopismi krajín eurozóny. Najvyššie ratingy sú kľúčové pre plnenie nášho záväzku, ktorým je pomoc členským krajinám eurozóny vo finančných ťažkostiach."
      Ak by nejaká krajina eurozóny požiadala o pomoc z EFSF, musela by v rámci záchranného úveru prijať podmienky stanovené Medzinárodným menovým fondom (MMF), Európskou centrálnou bankou (ECB) a Európskou komisiou (EK) týkajúce sa jej hospodárskej a fiškálnej politiky.

Zdroj: TASR/Financial Times



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies