Euroúradníci predložili petíciu so 150 tisíc podpismi proti Barrosovi

NETKY.SK • 13 Október 2016, 15:40 • 2 min
Euroúradníci predložili petíciu so 150 tisíc podpismi proti Barrosovi

BRUSEL - Petíciu obsahujúcu vyše 150.000 podpisov odovzdala v stredu najvyšším predstaviteľom inštitúcií EÚ delegácia funkcionárov Európskej komisie (EK). Petícia je namierená proti bývalému šéfovi EK Josému Manuelovi Barrosovi, ktorý po odchode z exekutívy EÚ pôsobí ako nevýkonný predseda a poradca pre tzv. brexit v americkej bankovej skupine Goldman Sachs.

slovakia

left justify in out

Európsky týždenník Politico uviedol, že delegácia nespokojných zamestnancov EK odovzdala petíciu do rúk generálneho tajomníka EK Alexandra Italianera.

 

Belgická televízna stanica RTBF vo svojom online vydaní dnes pripomenula, že Barrosov vstup do služieb americkej banky vyvolal vlnu kritiky aj medzi zamestnancami euroinštitúcií. Neexistuje zákon, ktorý by bývalým vysokým funkcionárom eurokomisie zakazoval pôsobenie v súkromnej sfére, podľa RTBF však ide aj o otázku etiky.

 

Kritici Barrosovho pôsobenia v Goldman Sachs upozorňujú, že táto banka pomáhala gréckej vláde "upraviť" štátne účty tak, aby sa Grécko mohlo stať súčasťou eurozóny.

 

Petícia nespokojných euroúradníkov, ktorí pre Barrosa žiadajú pozastavenie vyplácania dôchodkových dávok z rozpočtu únie, sa ocitla nielen na stole súčasného predsedu EK Jeana-Clauda Junckera, ale dostal ju aj predseda Európskej rady Donald Tusk a šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz.

 

Zbieranie podpisov sa začalo ešte v júli na základe anonymnej a individuálnej mobilizácie zo strany európskych úradníkov, ktorých neskôr podporili aj niektoré odborové centrály zamestnancov euroinštitúcií. Za tri mesiace podpísalo túto petíciu vyše 150.000 ľudí. Organizátori tvrdia, že Barrosovo rozhodnutie pracovať pre Goldman Sachs je "nezodpovedné, škodlivé pre inštitúcie EÚ a morálne nečestné" a symbolizuje príliš úzke prepojenie medzi vplyvnými ekonomickými hráčmi a inštitúciami EÚ.

 

Signatári okrem pozastavenia dôchodku pre Barrosa žiadajú eurokomisiu, aby podrobne preskúmala, či si jej bývalý šéf transparentne a poctivo plnil svoje povinnosti počas funkčného obdobia, a aby posilnila etické pravidlá pre bývalých členov exekutívy EÚ.

 

Juncker v reakcii na tieto snahy už oznámil, že dal podnet na etický výbor EK, aby celú záležitosť preskúmal. Odporúčania etického výboru možno očakávať v priebehu nadchádzajúcich týždňov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies