Eurosystém pripravuje zavedenie novej 50-eurovej bankovky

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 10:55 • 2 min
Eurosystém pripravuje zavedenie novej 50-eurovej bankovky

FRANKFURT - Európska centrálna banka (ECB) a národné centrálne banky krajín eurozóny (eurosystém) predstavia 5. júla 2016 verejnosti novú 50-eurovú bankovku zo série Európa. Uvedenie novej bankovky do obehu je naplánované na jar 2017.

slovakia

left justify in out

"Spolu s našimi partnermi sme sa v rámci eurosystému začali pripravovať na zavedenie novej 50-eurovej bankovky v predstihu, aby sme zaručili, že podniky umožnia bezproblémové používanie nových bankoviek odo dňa ich uvedenia do obehu," uviedol Ton Roos, riaditeľ odboru ECB pre bankovky.

 

Bankovka v hodnote 50 eur je zo všetkých nominálnych hodnôt eurových bankoviek podľa vyjadrení centrálnej banky najpoužívanejšou. V obehu je viac ako 8 miliárd bankoviek nominálnej hodnoty 50 eur. To je približne 45 % z celkového počtu. Národné centrálne banky eurosystému od apríla umožňujú výrobcom zariadení na spracovanie bankoviek vykonávať v ich priestoroch testy s použitím nových 50-eurových bankoviek. Od júla týmto výrobcom a ďalším relevantným subjektom, ktoré prejavia záujem, zároveň banky budú nové bankovky požičiavať na testovanie vo vlastných priestoroch a na miestach, kde majú nainštalované svoje zariadenia.

 

Séria Európa je druhá séria eurových bankoviek, ktorá sa postupne uvádza do obehu. Prvá bankovka zo série Európa, päťeurovka, bola do obehu uvedená 2. mája 2013 v Bratislave. Novú desaťeurovú bankovku zaviedli do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov v celej eurozóne 23. septembra 2014. Nasledovala bankovka v hodnote 20 eur 25. novembra 2015. Ďalšie nové bankovky prídu na rad postupne. Súčasné eurobankovky, ktoré sú v obehu od januára 2002, plánuje Európska centrálna banka postupne stiahnuť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies